Ayağa kalkmayınca Yozgat’a sürüldü

  • İpekyolu kaymakamı ve kayyumu Sinan Aslan’ın karşısında ayağa kalkmadığı için Van merkeze en uzak ilçe olan Çaldıran’a sürgün edilen SES üyesi Agit Demirkan, bu kez Yozgat’a sürgün edildi.

Van’da Şerif Onat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Engelli Evde Bakım Hizmeti Birimi’nde görev yaparken, çalıştığı odaya giren İpekyolu Kaymakamı ve Belediyesi kayyumu Sinan Aslan’ın karşısında ayağa kalkmadığı için kötü muameleye maruz kalıp en uzak ilçe olan Çaldıran’a sürgün edilen Agit Demirkan, buradan da sürgün edildi. Demirkan’ın bu kez Yozgat Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne sürgün edildi.

Demirkan’ın üst üste sürgün edilmesine gerekçe yapılan olay, 24 Mayıs’ta yaşandı. Kayyum Sinan Aslan’ın kuruma ziyareti sırasında önünde ayağa kalkmadığı için polislerce gözaltına alınıp kötü muamele gören Demirkan, hakkında herhangi bir adli veya idari süreç işletilmeden “görevlendirme” adı altında Van kent merkezine en uzak ilçe olan Çaldıran’a sürgün edildi. Demirkan’ın sürgün edildiği ay içerisinde ise Çaldıran’dan Van kent merkezine ihtiyaç doğrultusunda bazı görevlendirmeler yapıldı.

Akabinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından hakkında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda Demirkan’a ‘kınama’ cezası verildi. Bu raporla Demirkan, yeni görevlendirme adı atılda bu kez Yozgat Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne sürüldü.

 TC’yi yıpratmakla suçlandı

 Demirkan’ın üyesi olduğu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi’nde konuyla ilgili açıklama yapıldı.  SES Şube Eşbaşkanı Zeki Seven, "Sinan Aslan, hiç alakası olmamasına rağmen olayın politik saiklerle ve tasarlanarak gerçekleştirildiğini iddia edip üyemiz Agit Demirkan'ı provokatörlükle suçlamış ve ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini yıpratmak’la itham etmiştir. Bakanlık tarafından olayı soruşturmak için görevlendirilen yetkili henüz bilgi toplarken, Agit Demirkan’ın Çaldıran ilçesine sürülmüş olmasını bir hak ihlali olarak görmeyip normalleştiren tavrı, aslında söz konusu idari soruşturmanın sonucunu baştan ortaya koymuştur” dedi.

İlgili kuruma talimat

 Seven, soruşturma sürecinde olayın fiili tarafı olan kayyum Aslan’ın, Van Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ziyarette bulunması, ilgili kurumun amirleri ile sürekli telefonla görüşmesi ve soruşturma görevlisi ile ilişkisinin, soruşturmanın güvenirliğine gölge düşürdüğünü de ifade etti. Seven, şunları kaydetti: “Bakanlık yetkilileri en hafif tabir ile akla ziyan bir kararın altına imza atarak Agit Demirkan’ın sürgün edilmesine karar vermişlerdir. Van ilinde çalışmakta olan bir Çocuk Gelişimcinin Yozgat iline unvanı alınarak memur kadrosuna naklen atanması, içinde nasıl bir kamusal yarar barındırır? kamuoyunun takdirine sunuyoruz.”  VAN

 

Demirkan anlatmıştı

Çocuk Gelişim Uzmanı Agit Demirkan, Çaldıran’a sürgün edildiğinde şu bilgileri verdi: “Çocuk gelişim uzmanı olarak evde bakım biriminde çalışmaktayım. Kaymakamın kurumu ziyaret ederek, odaları gezeceğinden haberim yoktu. O esnada ben odamda müracaatta bulunan bir vatandaşla ilgileniyordum. Kaymakamı şahsen de görmemişim, kim olduğunu da bilmiyordum. Kendisinin odaya girdiğini fark etmedim. Odamda bulunan diğer memurlar başvuru işlemleri olmadığı için ayağa kalkmıştı, kendilerini tanıttıklarını gördüm. O esnada ben de vatandaşla ilgilendiğimden ayağa kalkmadım ve oturduğum yerden kendimi tanıttım. Durum böyle olunca başvuru işlemi için gelen vatandaşı odadan çıkardılar. Daha sonra Kaymakam Aslan bana ‘Niye ayağa kalkmıyorsun. İçeriye mülkü amir girmiş niye saygısızlık yapıyorsun” dedi. Ben de kendisine ‘Şu an mesaideyim ve çalışıyorum. Müracaatçımı dışarı çıkaramazsınız. Ayrıca vatandaşın işlemini yaparken ayağa kalkmak zorunda değilim’ diye cevap verdim. Sonrasında kaymakam kurum amirine dönerek, ‘Bu personel hakkında tutanak tutun açığa alın’ diyerek talimat verdi.”

Aşağılamaya kalkıştı

Müdürün odasına gittiğini anlatan Demirkan, kaymakamın da orada olduğunu ve kaymakamın kendisine "Şu an seni üç gün gözaltında tutturabilirim" dediğini belirtti. Kaymakamın aile terbiyesinden bahsetmesi üzerine kendisine, 'İyi bir aile eğitimi aldım. Söz konusu ayağa kalkmama durumu, bahsettiğim koşullardan gerçekleşti' diye anlattım. Sonrasında bana ‘Şu an niye ayakta olduğunu biliyor musun’ diye sordu ve ekledi. ‘Ben istediğim için ayaktasın.’ Bu konuşma sonrası odadan çıktım.

Göğsüne silah dayadılar

Odadan çıkar çıkmaz İpekyolu Kaymakamı Sinan Aslan’ın koruması olan sivil giyimli biri tarafından gözaltına alındığını söyleyen Demirkan, sonrasında telefonuna el konulduğunu aktardı. Demirkan, şöyle devam etti: “Gözaltına aldıktan sonra kurumun balkon kısmı olan ön tarafta beklettiler. O esnada sigara içmek istedim. Bana ‘gözaltındasın sigara içemezsin’ dediler. Ben de kendilerine bir suçlu olmadığımı, kurumun çalışanı olduğumu söyleyince zorla sigaramı almaya çalıştılar. Kolumu çekiştirdikleri esnada başka biri göğsüme silah dayayarak, beni duvara yasladı. Sonra ters kelepçe taktılar. O esnada darp olayı gelişti. Darp edildiğim hastane raporunda da resmi olarak belirtilmiştir.”

İki kere gözaltı

Kelepçelendikten sonra polis aracında kaymakam kurumdan ayrılana kadar bekletildiğini aktaran Demirkan, “Kaymakam kurumdan ayrıldıktan sonra beni serbest bıraktılar ve ben de odama gittim. Sonrasında başka bir polis ekibi, kuruma gelerek tekrar beni gözaltına aldı. Hastaneye götürüldüm. Hastanede darp raporu aldım. Sonrasında karakola giderek ifade verdim ve serbest bırakıldım” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.