Ayasofya sonrası para desteği

Dünya Haberleri —

❏

  • Ayasofya’nın Cumhurbaşkanlığı Kararı ile camiye çevrilmesi tepkilerle karşılanırken, diğer yandan Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye sözde mültecilerin bakımı için 485 milyon euro ek destek sunması dikkat çekti.

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya’nın  Cumhurbaşkanlığı Kararı ile camiye çevrilmesine tepkiler gelirken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türkiye’deki mülteciler için harcanmak üzere 485 milyon euro ek destek sunması dikkat çekti.

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına başta Yunanistan, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya olmak üzere uluslararası toplamda tepkiyle karşılandı.

Dışlama, ayrılık, bölme

Dünya Kiliseler Konseyi, Erdoğan’a bir mektup göndererek Ayasofya’yı müzeden camiye dönüştürme kararından geri dönmesi çağrısı yaptı.

Dünya Kiliseler Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Ioan Sauca, mektupta “Ayasofya’yı yeniden cami yapma kararı alarak, Türkiye’nin açıklığına dair olumlu işaretleri tersine çevirip dışlama, ayrılık, bölme işaretlerine dönüştürdünüz” dedi.

Bu bir provokasyon

Yunanistan Kültür Bakanlığı ise konuya ilişkin “Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon” dedi. Kültür Bakanı Lina Mendoni, “Erdoğan’ın bu milliyetçi davranışı, ülkesini 600 yıl geriye götürdü” diye belirtti. Bakan Lendoni, “Bu karar komşumuzda bağımsız bir yargı olmadığını gösteriyor” diyerek devamla şunları belirtti: “Daha birkaç yıl önce aynı mahkeme aynı konudaki davayı reddetmişken verilen bu karar, Cumhurbaşkanlığı’nın gücünün bir göstergesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’yi kültürel olarak izole etmeye karar verdi.”

‘Selanik’teki ev soykırım müzesi olsun‘

Yunanistan’da Yunan Çözümü partisi de karara tepki göstererek, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin Pontus-Rum soykırımı anısına bir müzeye dönüştürülmesi çağrısını yaptı. “Hiçbir Türk mahkemesinin Ayasofya’nın doğal statüsünü değiştiremeyeceğini” vurgulayan Yunan Çözümü partisi, “Aksine Yunanistan, Kemal’in evini Pontus (Yunan) soykırımı kurbanlarının anısına ve onuruna ait bir müzeye dönüştürebilir ve dönüştürmelidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye gitmeyin

Karara bir tepki de Rusya’nın Komünistleri Partisi’den geldi.  Partinin Başkan Yardımcısı Yaroslav Sidorov “Türkiye hükümeti Ayasofya’ya müze statüsünü iade etmediği sürece Rusya vatandaşlarını bu ülkeye seyahat etmekten kaçınmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Hayal kırıklığı yaşıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı da, “Türk hükümetinin Ayasofya’nın statüsünü değiştirme kararından hayal kırıklığı duyuyoruz“ açıklamasını yaptı.

ABD’nin eski başkan yardımcısı ve Kasım ayındaki başkanlık seçiminde Demokratların adayı olan Joe Biden ise, “Ayasofya 1985’ten beri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası statüsüne de sahipti. Türk hükümetinin Ayasofya’yı camiye çevirme kararından derin üzüntü duyuyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu kararı iptal etmesini, bunu tersine çevirip bu kıymetli yerin mevcut müze statüsünün korunması ve herkese eşit erişim sağlanmasını şiddetle tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Bir yandan kınadı diğer yandan para verdi

Konuyla ilgili açıklama yapan bir diğer kurum da Avrupa Birliği (AB) oldu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu kararın “esef verici” olduğunu söyledi.

Borrell, bu açıklamayı yaparken diğer yandan temsilciliğini yaptığı Avrupa Birliği, Türkiye’ye sözde mültecilerin bakımı için 485 milyon euro ek destek sunma kararı aldı. AB Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, AB’nin Türkiye’de yaşayan mülteciler için, Türkiye’yi desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Türkiye için ayrılan bu bütçe, 2016 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci mutabakatında öngörülen altı milyar euroluk yardıma ek olarak verilecek.   

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.