Baerbock işgale arka çıkıyor

Dünya Haberleri —

Gökay Akbulut (solda)  Annalena Baerbock (sağda)

Gökay Akbulut (solda) Annalena Baerbock (sağda)

  • Almanya’da hükümet ortağı olmadan önce Erdoğan rejimine yönelik sert eleştirileriyle bilinen Yeşiller Partili Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türk devletinin ‘meşru savunma’ tezine sarılarak işgali meşrulaştırmaya çalıştı. Baerbock’a tepki gösteren Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ise Yeşillerin artık savaş karşıtı olmaktan çıktığını ve NATO partneri gibi davrandığını söyledi.

Türkiye’nin ağzıyla savundu

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türk devletinin 17 Nisan’da Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırısına ilişkin açıklamasında Türk devletinin tezlerini savundu. Bakan Baerbock, Meclis’te Çarşamba günü aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Milletvekili Martin Sichert’in işgal saldırısına ilişkin sorusunu yanıtladı. Sichert, Yeşiller Partili Baerbock’a şu soruyu yöneltti: “Türkiye 2019’da Suriye’ye dönük askeri harekât başlattığında o dönem muhalefette olan partiniz Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasını ısrarla savunuyordu ve ardından Federal Hükümet buna benzer kararı aldı. Son günlerde Irak’a dönük başlattığı askeri saldırıdan dolayı Türkiye’ye dönük silah satışlarını durduran yeni bir ambargo kararı alacak mısınız?”

İşgali meşrulaştırma gayreti

Soruya yanıt veren Dışişleri Bakanı Baerbock ise Türk devletinin ‘meşru savunma’ tezine sarılarak işgali meşrulaştıran şu skandal sözlere imza attı: “Bu askeri harekâtların neden olduğuna bakmalıyız. Türkiye’nin kendini savunma hakkı var ve tabii ki sivil halkın bundan zarar görmemesine dikkat edilmeli. Sivillerin bu askeri harekâttan zarar gördüğüne dair elimizde somut bir belge yok.”

Silah ambargosu yok

Milletvekili Sichert ise yeniden söz alarak Baerbock’a “Elinizde somut bir belge varsa harekete geçip Türkiye’ye ambargo kararı alacak mısınız?” sorusunu yöneltti. Soruya net bir cevap vermekten kaçınan Dışişleri Bakanı silah satışlarının devam etmesine dair “Türkiye’nin NATO üyesi olduğunun altını çizmeliyiz. Daha önceki hükümetin silah satışları konusunda Türkiye’ye dönük aldığı kararı bizler olduğu gibi kabul ettik. Zaten Türkiye’ye hiçbir zaman olmadığı kadar az silah satışı yapılıyor” savunmasını yaptı. 

Rusya ile kıyaslanamazmış

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un işgal saldırısına ilişkin hükümete yönelttiği soru önergesine ise Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Anna Lührmann yazılı yanıt verdi. Akbulut, önergesinde Scholz hükümetine şu soruları yöneltmişti: “Türkiye’nin Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik askeri saldırısını uluslararası hukuka aykırı görüyor musunuz? Federal hükümet, Ukrayna’ya yönelik savaştan ötürü Rusya’ya karşı aldığı yaptırımlara benzer adımları Türkiye için de uygulayacak mı?”

BM’nin 51. maddesi can simidi 

Rusya-Ukrayna savaşını “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik acımasız bir saldırganlık savaşı” olarak tanımlayan Lührman, Türkiye’nin ise PKK’ye karşı savaştığını, dolayısıyla karşılaştırma yapılamayacağını savunarak, sorunun bu kısmına yanıt vermeye gerek duymadıklarını belirtti. Bir yandan Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. maddesi uyarınca ‘meşru müdafaa’ hakkını kullandığını savunan Lührmann, diğer taraftan da Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduklarını belirterek, Türkiye’ye “itidalli olma ve uluslararası hukuka saygı göster” çağrısında bulundu. 

İnandırıcılığını kaybediyor

Gazetemize konuşan Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbulut ise hükümetten yapılan açıklamaları eleştirerek, “Almanya hükümeti şimdiye kadar hukuka aykırı bu saldırıları görmemezlikten gelmişti. Almanya’daki yeni koalisyonda Yeşillerin olması da politikada değişiklik yaratmadı. Türkiye'nin uluslararası hukuka aykırı yaptığı bütün savaşlar Almanya'nın bilgisi dahilinde yapılıyor. Bu nedenle de Alman hükümeti bunlara göz yumuyor. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti de uluslararası hukuku görmezden geliyor ve inandırıcılığını kayıp ediyor” dedi. 

Yeşiller prensiplerinden uzaklaştı

Daha önce Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti’nin Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarının “uluslararası hukuku ihlal” anlamına geldiğini ifade ettiğini hatırlatan Akbulut, “Bunu bile bile Yeşiller Partisi’nin sorumluğunda olan Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin savunma hakkından bahsediyor. Yeşiller Partisi eski prensiplerinden uzaklaşmış, artık savaş karşıtı değil NATO partneri. Türkiye’nin savaşına göz yumuyor ve aynı zamanda savaşın içinde olan Ukrayna’ya ağır silahlar gönderiyor” diye konuştu. 

Sol Parti olarak Türkiye'nin saldırılarını en güçlü şekilde kınadıklarını hatırlatan Akbulut, “Parlamentoda bu konuların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Uluslararası hukuku Alman hükümetine sürekli hatırlatacağız” dedi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.