Barîn’in bedeni hala orada
Kadın Haberleri —
- Ağır silahlar, savaş uçakları ve DAİŞ artığı çetelerle 6 yıl önce Efrîn’e saldırdılar. Devrimin öncüsü YPJ’nin cesur kadınları işgale karşı 58 gün direndi. Bu savaşçılardan Barîn Kobanê, şehit düştüğü ana kadar düşmanın gözlerine korkusuzca baktı.
Rojava Devrimi’ne öncülük eden kadınların direnişi yüzyıl da geçse okunmaya devam edecek ve isimleri her duyulduğunda gurur duyulacak. Tıpkı Zeyneb Penaber, Hevrîn Xelef, Jiyan Tolhildan, Arîn Mîrkan, Leyman Şiwêş, Yusra Derwêş, Zeyneb Mihemed, Nûdem Wan, Yadê Eqîde, Vejîn Jiyan, Zehre Berkel, Emîne Weysî, Hebûn Mela Xelîl, Avesta Xabûr ve Barîn Kobanê gibi.
Adı geçen öncü kadınlardan Barîn Kobanê denilince işgal, Kürt düşmanlığı ve savaş suçu gerçekliğini bir kez daha görüyoruz. Bugün şehadetinin üzerinden tam 5 yıl geçti.
Kadınlar ve halkı için
1988 yılında Halep'in Iqer Kelbên köyünde, 5 kız ve 3 erkek çocuklu yurtsever bir ailede dünyaya gelen Barîn Kobanê, (Emine Omer), 2014 yılında YPJ saflarına katılarak devrimde yerini aldı.
YPJ savaşçısı Barîn Kobanê, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e başlattığı işgal saldırısına karşı Çağın Direnişi’nde yer almıştı. Soykırımcı devlet, 20 Ocak 2018’te savaş uçakları ve ağır silahlarla Efrîn’i işgal etmişti.
Bedenine işkence ettiler
Rojava’da fedakârlık ruhu ve her türlü şiddete karşı verdiği mücadeleyle bilinen Barîn Kobanê, 58 gün süren direnişin 12’nci gününde son ana kadar silahını bırakmadı. Bu duruşu kadın ve erkek yoldaşlarına büyük bir moral oldu. Barîn, 1 Şubat 2018’de Efrîn’in Bilbilê ilçesinde şehit düştü.
Halkının ve kadınların özgürlüğü için savaşan Barîn Kobanê, şehit düştükten sonra bedenine karşı savaş suçu işlendi. Cenazesi Türk ordusu ve çetelerinin eline geçti. DAİŞ artığı çeteler cenazeye tecavüz edip sanal medyada yayınladı. Barîn’in cenazesine yapılan işkence ve teşhir Kuzey-Doğu Suriye’de öfkeyle karşılanırken, suçlular halen yargılanmadı. QAMIŞLO