Barış aktivistleri sokağa çıktı

Dünya Haberleri —

  • Barış aktivistleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sokağa çıkarak hem devletlerin savaş yanlısı politikalarını protesto etti hem de barış talebini haykırdı.  Hamburg’taki eyleme katılan Sol Parti Milletvekili Zaklin Nastiç “Almanya devleti, Kürdistan’da yürütülen savaş ve ölen insanlar için sesini çıkarmıyor. Bu ikiyüzlülüktür” dedi. 

MEHMET ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Almanya’nın Polonya’yı işgal ederek 2. Dünya Savaşı'nı başlattığı tarih olan 1 Eylül, 40 yıldır küresel çapta “Dünya Barış Günü” olarak kutlanıyor. Dünyanın birçok ülkesinde devam eden paylaşım savaşlarına, krizlere, artan yoksulluğa ve kaoslara tepki göstermek için Almanya’daki barış aktivistleri bu yıl da 1 Eylül’de çok sayıda kentte sokağa çıkarak hem devletlerin savaş yanlısı politikalarını eleştirdi hem de barış talebini haykırdı. Hamburg’taki yürüyüşe ise çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin yanı sıra Kürdistanlılar da kendi flamalarıyla katıldı.

 

 

Hakan Arslan unutulmadı

Hamburg Barış Forumu öncülüğünde düzenlenen eylemde, Hakan Arslan’ın cenazesinin katledildikten 7 yıl sonra bir torba içinde babasına teslim edilmesini gösteren fotoğraf da taşındı. 

Rojava ve Kürdistan’ı savun

Eylemcilerden bazıları ise Türk devletinin saldırıları altında olan ve SİHA saldırılarıyla son haftalarda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivilin katledildiği Güney Kürdistan ve Rojava’ya desteklerini “Verteidigt Rojava ve Kürdistan/Rojava ve Kürdistan’ı savun” yazılı dövizleri taşıyarak gösterdi. 

Kürtlerin kanı dökülüyor

Yürüyüş sonunda Hamburg DGB binası önünde düzenlenen mitingde ise Kürdistanlılar adına yapılan konuşmada, Batılı ülkelerin yardımıyla diktatör Erdoğan’ın Kürt halkına karşı topyekun bir savaş başlatıldığına dikkat çekilerek, dökülen her damla kanda bu ülkelerin de sorumlu olduğu belirtildi.

Sol Parti Federal Milletvekili Zaklin Nastic

Savaşın iyisi, kötüsü olmaz

Eylem sırasında gazetemize konuşan Polonyalı Sol Parti Federal Milletvekili Zaklin Nastic ülkesinin İkinci Dünya Savaşı’nda Alman faşizmi tarafından işgal edildiğini hatırlatarak, “Binlerce Polonyalı ülkelerini savunmak için canını verdi. Bugün de Ukrayna, Kürdistan, Suriye, Yemen ve Somali başta olmak üzere birçok ülkede savaşlar devam ediyor. Milyonlarca insan yerinden yurdundan göç ederek mülteci bir yaşam sürdürmek zorunda kalıyor. Savaş savaştır, savaşın iyisi, kötüsü olmaz” dedi. Milletvekili, barışı her zamankinden daha fazla sahiplenmek gerektiğini de vurguladı. 

Almanya ikiyüzlü davranıyor

Nastic, Almanya’nın dış politikasına tepki göstererek, “Kürdistan’da ve Suriye’de yürütülen savaşlarda binlerce Kürt öldürüldü. Almanya devleti, Ukrayna’da yürütülen savaşa tepki gösterirken Kürdistan’da yürütülen savaş ve ölen insanlar için ise sesini çıkarmıyor. Bu ikiyüzlülüktür” dedi.

Silah satışı yasaklanmalı

Nastic ayrıca Almanya’nın savaş bölgelerine silah satmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “Bu bölgelere silah satışının mutlaka yasaklanması gerekiyor” çağrısı yaptı. 

Mehmet Yıldız

Savaşa karşı çıkılmalı 

Yaklaşık 30 yıldır Avrupa’da yaşayan Bağımsız Milletvekili Mehmet Yıldız da “Dünyanın neresinde olursa olsun savaş acıdır. İnsanlar emperyalistlerin çıkarları uğruna katlediliyor. Buna karşı çıkmak her vicdanlı insanın görevi olmalı. Kendisine insanım diyen herkes sadece bir gün değil, her zaman savaşa karşı çıkarak barışı desteklemeli” diye konuştu.

Salih Farqîn

Kürtler barışı hak ediyor

Yaklaşık 4 yıldır Almanya’da mülteci olduğunu söyleyen Kürdistanlı genç şair Salih Farqîn ise “Barış için her zaman umut olduğuna inandığım için buradayım. Kürtler barışı herkesten daha fazla hak ediyor. Ülkemizde 40 seneye yakındır haksız bir savaş var. İnsanlar katlediliyor, doğa tahrip ediliyor ve Kürdistan halkının tüm kazanımları gasp ediliyor. Batılı devletler kendi çıkarları doğrultusunda Erdoğan’a her türlü desteği sunarak bu insanlık suçuna alet oluyorlar” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.