Barış için çalışacağım

Dünya Haberleri —

Judith Suminwa Tuluka

Judith Suminwa Tuluka

  • Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, Judith Suminwa Tuluka'yı ilk kadın Başbakan olarak atadı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi, ülkenin ilk kadın başbakanı görevine Planlama Bakanı Judith Suminwa'yı atadı. Suminwa ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, "Büyük sorumluluğun farkındayım... Barış ve ülkenin kalkınması için çalışacağız" dedi. Tshisekedi Aralık ayında oyların yüzde 73,47'sini alarak resmi olarak zafere ulaştı. Altyapı aksaklıkları nedeniyle oylamanın bir gün uzatılması, muhalefetin tepkisini çekti. Tshisekedi'yi destekleyen partiler parlamentodaki sandalyelerin yüzde 90'ından fazlasını toplayarak ona kolaylıkla yasa çıkarma olanağı sağladı.

Ulusal uyum öncelik

Yeni başbakan, cumhurbaşkanının beyan ettiği istihdam, gençlik, kadın ve yaklaşık 100 milyon nüfuslu ülke için ulusal uyum önceliklerini hayata geçirmekle görevlendirilecek.

Tshisekedi ilk kez 2019'da başkan oldu ve maden zenginliğiyle tanınan ancak nüfusu büyük ölçüde yoksul olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki yaşam koşullarını iyileştirme ve doğuda 25 yıldır dökülen kana son verme sözü verdi.

Temel ilaçlar ücretsiz

Başkan bu sözleri tutamadı, ancak ücretsiz temel ilaç tedavisi gibi başarıları üzerine ikinci bir dönem için kampanya yürüttü ve ilerlemeyi "sağlamlaştırmak" için başka bir yetki talebinde bulundu.

Birleşmiş Milletler'e göre, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaklaşık yedi milyon insan çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edildi.

Ruanda destekli isyancı grup M23'ün son iki yılda geniş alanları ele geçirdiği Kuzey Kivu eyaletinde güvenlik durumu daha da kötüleşti. KİNŞASA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.