Yardım görevlisi değil, tecavüzcü çıktılar

Dünya Haberleri —

Kongolu kadınlar yardım görevlilerinin cinsel şiddetine uğradı

Kongolu kadınlar yardım görevlilerinin cinsel şiddetine uğradı

  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çalışanlarının 2018-2020 yılları arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çok sayıda kadına ve çocuğa tecavüz ettiği, bazılarına cinsel ilişki karşılığında iş teklifinde bulunduğu ortaya çıktı.

 

Ebola salgını ile mücadele adı altında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bağlı 83 yardım görevlesinin 2018-2020 yılları arasında çok sayıda kadın ve çocuğa yönelik cinsel şiddet suçu işlediği raporlandı.

Ülkedeki cinsel saldırı haberleri üzerine 53 ülke, iddiaların araştırılması için çağrıda bulunmuş ve bunun üzerine WHO tarafından 1 Ekim 2020'de bağımsız bir komisyon kurulmuştu.

Komisyon cinsel ilişki karşılığında kendilerine iş teklif edildiğini veya tecavüz mağduru olduklarını söyleyen 210 kişiyle birebir görüşerek 35 sayfalık bir rapor hazırladı.

Kürtaja zorlandılar

Rapora göre; Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşanan Ebola salgını ile mücadele sürecinde çok sayıda cinsel şiddet vakası tespit edildi. Suçu işleyenlerden 21'i doğrudan WHO personeliydi, diğer suçlular ise yardım görevlisiydi. Raporda, tecavüz sonucu hamile kalan 29 kadının kürtaja zorlandığı, bazı kadınlara ise cinsel ilişki karşılığında iş teklif edildiği kaydedildi.

WHO nasıl bir hesap verecek?

WHO’nun Cenevre’de bulunan merkezinde açıklanan ve örgütün Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un da katıldığı basın toplantısında açıklanan rapor skandal niteliği taşıyor. Basın açıklamasında Ghebreyesus "Bu, WHO için karanlık bir gün. Nihai sorumluluğu üstleniyorum" dedi ancak ne istifasına ne de WHO’nun nasıl bir hesap vereceğine dair bilgi vermekten kaçındı. Ghebreyesus, şimdilik tecavüz suçu işleyen 4 kişinin sözleşmesinin feshedildiğini, diğerlerine ilişkin soruşturmanın ise sürdüğünü söylemekle yetindi.

Özür diledi ama…

Raporun kendileri açısından “üzücü” olduğunu kaydeden Genel Direktör, tecavüze uğrayan kadınlardan özür diledi ve  “WHO tarafından size hizmet etmek ve sizi korumak için görevlendirilen kişilerin size yaptıkları için üzgünüm. Bu olayların yarattığı ızdırap için üzgünüm. Sizin başınıza gelenler asla kimsenin başına gelmemeli. Bu affedilemez. Faillerin mazur görülmemesi, hesap sorulmasını sağlamak benim en büyük önceliğim” ifadelerini kullandı.

Yardım kuruluşlarının tecavüz suçları

Taciz ve tecavüz vakalarıyla gündeme gelen tek örgüt WHO değil. Çok sayıda ‘yardım kuruluşu’ çalışanının gittikleri bölgede cinsel şiddet suçu işlediği sık sık gündeme geliyor. Özellikle Afrika kıtasında Birleşmiş Milletler (BM) çalışanlarının çok sayıda kadına tecavüz ettiği ortaya çıkmıştı. İngiliz The Sun gazetesi, 2018 tarihli haberinde yaklaşık 60 bin kişinin BM çalışanları tarafından tacize ve tecavüze uğradığını yazmıştı. Yine Save the Children kuruluşu; Fildişi Sahili, Güney Sudan ve Haiti'yi kapsayan raporunda BM barış koruyucularının ve insani yardım çalışanlarının çok sayıda çocuğa tecavüz ettiğini kaydetmişti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.