Basın açıklaması 'örgüt üyeliği' için yetti

Hacer Özdemir

Hacer Özdemir

  • Görevden alınan Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Naşide Toprak hakkında tek kelime konuşmadığı basın açıklamasına katıldığı için "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla iddianame hazırlandı. 

Türk İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanan Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Naşide Toprak hakkında, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyasıyla birleştirilmesi talebiyle iki yeni iddianame hazırlandı. Bir iddianamede, Toprak’ın Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Yardımcısı Hacer Özdemir'in gözaltına alınmasına ilişkin 9 Şubat 2018'de yapılan açıklamaya katılması "örgüt üyeliğine" suç sayıldı. 

İddianamede, Toprak'ın DBP Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Şirin Tunç ve HDP eski Milletvekili Sibel Yiğitalp'in yaptığı açıklamaya katılmasıyla "örgüt hiyerarşisinde dâhil olduğu" iddia edildi. Toprak'ın söz konusu açıklamaya "örgüt talimatıyla katıldığı" öne sürülerek, " (...) şüpheli Naşide Toprak'ın bu örgüt çağrılarına istinaden PKK/KCK terör örgütünün emir ve talimatları doğrultusunda hiyerarşik yapıya bağlı bir şekilde hareket ederek atılı suçu işlediğine dair hakkında kamu davasının açılmasını gerektirecek ölçüde yeterli şüphe bulunduğu anlaşılmakla (…) " ifadelerine yer verildi. 
 
Takipsizlik verilen dosya da
 
Toprak hakkında hazırlanan diğer iddianamede ise Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye kenti Efrîn'e yönelik saldırısına karşı 18 Mart 2018'de bir otelde düzenlediği açıklamaya katılması suçlama gerekçesi yapıldı. "Örgüt üyeliği" suçlamasıyla hazırlanan bu iddianamede yer alan açıklamaya dair daha önce soruşturma açılmıştı. Toprak, bu soruşturma kapsamında verdiği ifadede, açıklamaya "partisini temsilen" katıldığını beyan etmiş ve daha sonra soruşturmada "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verilmişti. Ancak Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği, 16 Aralık 2021'de bu kararı kaldırdı. Kararın kaldırılmasının ardından yeni bir soruşturma yürütülerek, Toprak hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla iddianame hazırlandı. 

Her iki iddianame, Toprak'ın yargılanmasının sürdüğü Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyayla birleştirilmesi talebiyle hazırlandı. İki iddianame de mahkeme tarafından kabul edildi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.