Ben û Sen’de ‘uyuşturucu yolu’

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ben û Sen semti / Amed

Ben û Sen semti / Amed

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumunun ‘kamulaştırma’ adı altında Ben û Sen’de yıktığı evlerin yerine yürüyüş yolu yapıldı. Yürüyüş yoluyla uyuşturucu kullanan gençlere alan açıldığını belirten mahalle sakinleri, şikayet etmelerine rağmen müdahale edilmediğini aktardı. 

MEDİNE MAMEDOĞLU/AMED

Tarihi surlara bitişik olduğu için Sûr'la özdeşleşmiş Ben û Sen semti, Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi sınırlarında yer alıyor. 1970'li yılların sonunda inşa edilmeye başlanan mahalle, 1990’lı yıllarda köyleri yakılan veya devlet baskısı sonucu kente yerleşmek zorunda kalan yurttaşların yoğun olarak yaşadığı bir semte dönüştü. Müstakil evlerin yoğunlukta olduğu, apartman kültürünün yaygın olmadığı bu semtte komşuluk ilişkileri günümüzde de devam ediyor. Dar gelirli yurttaşların kaldığı Ben û Sen’de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu 2021 yılında Amed Surlarında yaptığı restorasyon çalışmalarını gerekçe göstererek 200 evi kamulaştırdı. 

 

 

Yıkılan evlerin yerine yürüyüş yolu

Kayyum, ev sahiplerine evleri karşılığında yalnızca 60 bin TL verirken kiracıların mağduriyetleri ise giderilmedi. Proje sebebiyle binlerce yurttaş göç etmek zorunda kaldı. Halkın tepkisi ve itirazına rağmen yıkılan evlerin yerine, Millet Bahçesi’ne kadar uzanacak olan yürüyüş yolunun yapımına başlandı. Kayyum, ‘Ben û Sen Vadisi’ adının verileceği iddia edilen projenin ilk etabını geçtiğimiz günlerde tamamladı. Yıkılan evlerin yerine çevre ve peyzaj çalışması yapılmaksızın mahalle sakinlerinden uzak bir yürüyüş yolu yapıldı. İkinci etap çalışmasının henüz başlamadığı projenin tamamlanmasıyla 50 yıldır varlığını koruyan Ben û Sen Mahallesi yıkılmış olacak.

Mahalleden parka yol yok!

Kayyumun yaptığı yürüyüş yolu semtte yaşayan yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanıyor. Yürüyüş yolunun hemen aşağısında bulunan evlerde imar yapısı bozulurken, yurttaşların parka gitmek için kullanacağı herhangi bir yol bulunmuyor. Evleri ve yürüyüş yolu arasında yıkıntıdan bir dağ oluştuğunu ifade eden mahalle sakinleri kayyumun yürüyüş yolunu kendileri için değil turistler için yaptığını ifade etti. Mahallelerinden yola on adım olmasına rağmen ulaşım sağlayamadıklarına değinen yurttaşlar, yıkımın başladığı günden bu yana mahallede uyuşturucu kullanımının da arttığını ifade etti.

 

Birgün Tosin

 

Anılarımız yok edildi

Ömrünün yarısını mahallede geçiren 50 yaşındaki Birgün Tosin, yıkım sebebiyle mahallelerinde bulunan toplumsal dayanışma ve birliğin yok edildiğine değindi. Evlerin yıkılmasının ardından yapılan parkın kendilerine yarardan çok zarar getirdiğini ifade eden Tosin, şunları aktardı: “Her şey Sûr’la başladı. Özyönetim sürecinin ardından önce Sûr’u yıktılar sonra Alipaşa’yı; şimdi de burayı yıkıyorlar. Eskiden komşularımız vardı; onların yanına gidiyorduk, sohbet ediyorduk, kapı önünde oturuyorduk. Şimdi kimsemiz kalmadı. Sıranın bize de geleceğini iyi biliyoruz. Bir park uğruna yaşam alanımız, anılarımız yok edildi.”

 

 

Madde kullanımına alan açtılar

Mahallede özellikle 2016’dan sonra uyuşturucu kullanım oranının arttığına dikkat çeken Tosin, parkın tamamlanmasıyla gençlerin orada açık bir şekilde madde kullandığını söyledi. Tosin, “Burada daha önce uyuşturucu diye bir şey yoktu. Ancak son 5 yılda herkes bu batağa girdi. Her akşam buraya gelenlerin madde kullanımını görüyor, küfür seslerini dinliyoruz. Eskiden halk onları kovuyordu, buralarda bir şey yapamıyorlardı. Ama bu parkla onlara alan açıldı. Her gördüğümüzde polisleri arıyoruz ama kimse gelip müdahale etmiyor” sözleriyle yaşanan durumuna tepki gösterdi.

Park değil çözüm

Sistemin madde bağımlısı gençler için hiçbir önlem almadığını söyleyen Tosin, yetkililerin yalnızca izlediğini kaydetti. Tosin, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bizlere ‘Park yapacağız, çocuklarınız burada oynayacak’ dediler. Benim oğlum bu parkta uyuşturucu bağımlısı oldu. Oğlumun tedavisi için defalarca karakola ve hastaneye gittim ama kimse bir şey yapmadı. En son karakolda Kürtçe konuştuğum için bana tepki gösterdiler. Oğlumun tedavisi aylar sonra başladı. Gençlerimize bir çözüm bulsunlar artık. Bizim istediğimiz park, yeşillik değil, çözüm. ‘Kürt gençleri siyasetle ilgilenmesin de ne olursa olsun’ diye düşünüyorlar. Biz kendi çocuklarımızdan korkuyoruz artık.”

 

Zeynep Metin

 

Göçe zorlanıyoruz

Bir diğer mahalle sakini Zeynep Metin ise 15 yıldır Ben û Sen’de oturuyor. Yıkımla beraber hem komşularını hem de eski yaşamlarını kaybettiklerini söyleyen Metin, göç etmeye zorlandıklarını anlattı. Metin, “Eski komşularımı, eski hayatımı özlüyorum. Komşularımızın olduğu yerlerde şimdi koca bir boşluk var. Mahallenin bir kısmını yaptılar diğer kısmını yıkıntılarla bıraktılar. Bizim için yapıldığı söylenen parka korkudan gidemiyoruz. Park madde kullanan gençlerin evine dönüştü. Hem bizim hem de çocuklarımızın yaşamını bitirdiler. Benim bir oğlum ve bir kızım var. Onları evden dışarı çıkarmak istemiyorum. Diyarbakır’da uyuşturucunun en yoğun kullanıldığı semtler Bağlar ve Sûr. Bunu bilmelerine rağmen müdahale etmiyorlar. Gençlerimiz zehirleniyor herkes sadece izliyor” sözlerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.