Benim için Aram ölmemiştir

  • Aram Tigran’ın en büyük hayranlarından biri, aynı zamanda dostu olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dı. Öcalan, Tigran için, “Bu sesi duyduğumda ‘Ölmemeli’ dedim” diyecekti. Tigran ise Öcalan’ın kendisine sarılmasını, samimiyet ve sevgisini, yıllar sonra bile anlatıyordu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Aram Tigran’ın hem iyi bir dostu hem de hayranıydı; ondan birçok kez saygı ve sevgiyle bahsetti.

Weşanên Serxwebûn tarafından Mayıs 2004’te yayınlanan “Aydınlarla Söyleşi” kitabında Öcalan’ın 30 Kasım 1997 tarihli şu sözlerine yer verilecekti: “Daha ortada PKK siyaseti yoktu, Kürt siyasetine bulaşmamıştım. Sesini ilk duyduğumda Ankara’daydım. O zaman ilk kez sesini duydum. Kürtlük duygularım da o zaman daha olgunlaşmamıştı, yavaş yavaş teori düzeyinde sorunun üzerinde duruyorduk. Bu sesi duyduğumda, bu ses sahipsiz kalmamalı, bu ses sahiplenilmeli, bu ses ölmemeli, bu ses başarıya gitmeli demiştim.”

Karşılıklı ilham aldık

Mezopotamya Yayınları’ndan Nisan 2012’de Demokratik Uygarlık Manifestosu’nun beşinci kitabı olarak yayımlanan “Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü - Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunmak”da ise Öcalan, Aram Tigran’ı şu cümlelerle anıyor: “Birçok sanatçı dostla bu sahada [Suriye] tanıştık. Birbirimizden karşılıklı ilhamlar aldık. Sanatın gerçeği açıklayan bir ifade tarzı olduğu bilgisine ulaşmamı bu dostça ilişkilere borçluyum. 

Böyle bir ayrılığı istemezdim

Tabii ki benim için bu sanatçılar içinde ilk sırada yer alan Aram Tigran’la bu sahada tanışmanın büyük tarihsel değerinden bahsediyorum. Suriye’den ayrılmadan bir gün önce beraberdik. Bir daha görüşmeyebileceğimizi hiç aklımdan geçirmemiştim. Böylesi bir ayrılışı hiç istemezdim. Diyarbekir konserlerini gerçekleştirmesi onun için de mutluluktu. O bizi, biz onu takip ediyorduk. Ölüm sessizliğinin geçerli kılınmaya çalışıldığı dönemin bu davudi sesi, özgür gerçeğimizin ses sultanı olarak bizimle birlikte hep yaşayacaktır.”

Ona büyük şehit diyorum

Aram Tigran hayata veda ettiğinde ise Öcalan, yasını şu cümlelerle ifade edecekti: “Başta ailesi olmak üzere tüm halkımıza ve Ermeni halkına baş sağlığı diliyorum. Aram Tigran Ortadoğu’nun bülbülüydü. Aram aynı zamanda şahsi bir ozanımdı. İlk Ankara’dayken, radyodan sesini duydum. Aram Tigran’ı Ankara’da ilk dinlediğimde, ‘Bu ses ölmemeli, hep özgür kalmalı’ demiştim. O ses beni Kürdistan’a götürdü. Bu sesler ölmez. Aram için öldü diyemem. Aram için şehit diyorum, ölümsüzleşti. Ona büyük şehit diyorum. Benim için Aram ölmemiştir.”

Tigran’dan Öcalan için

Aram Tigran ile ilgili bir kitap yazan Kakşar Oremar da, Miheme Porgebol ile röportajında, Tigran’ın Öcalan ile ilgili söylediği şu sözleri hatırlatıyor: “Ömrümde böyle güzel, dolu dolu, kadirşinas, ihtiram dolu bir merasim görmedim. [Öcalan] Beni gördüğünde öyle bir sarıldı ki bana... Birbirini yüz yıldır görmeyen iki kardeş gibi. Saygı konusunda Kürtlerden ve Özgürlük Hareketi’nden gördüğüm sahiplenmeyi hiçbir yerde görmedim.”
Tigran, Öcalan ile ilgili ayrıca şu cümleleri kuruyor: ”Avrupa’ya geldiğimde PKK’li arkadaşların bana karşı yoğun ilgisi oldu. Beni sıcaklıkla karşıladılar. Önder Öcalan, ‘Hey Lo Lo Delal’ şarkım üzerine bir değerlendirme yaptı. Merak edip, ‘Bu şarkı kimin? Bu ses daha çok duyulup dinlenmeli. Bu şarkıyı dinlediğimde içimdeki Kürtlük aşkı daha da arttı’ demiş.”

PolitikART

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.