Beritan isminden dolayı ‘elendi’

Roza Beritan Kanat

Roza Beritan Kanat

  •  İsminin Beritan olmasından dolayı birçok kez ırkçı saldırılara maruz kalan Roza Beritan Kanat, yetenek sınavından 98 puan almasına rağmen Kürtçe isminden dolayı üniversiteye alınmadı.

Tekçi devlet zihniyetinin kültürel asimilasyon kapsamında ilk hedeflerinden biri de çocuklar oluyor. Özellikle tek dilli eğitim sistemi ile ana dilinde eğitim hakkından mahrum bırakılan çocuklara anadillerinde kullandıkları isimleri üzerinden şiddet sürüyor. Êlih’te (Batman) yaşayan Roza Beritan Kanat (19) da adı üzerinden sayısız defa ayrımcılığa ve şiddete uğrayanlardan. İsmi ve Kürt kimliği üzerinden çocuk yaştan itibaren gittiği okullarda ırkçılıkla yüz yüze kalan Beritan, bunu son olarak üniversite mülakatında yaşadığını söyledi. Beritan, kimliklerinin yok sayılmasına karşı “Biz varız” demenin Kürt tarihini, kültürünü öğrenmekle mümkün olduğunu belirtti.

JINNEWS’ten Pelşin Çetinkaya’ya konuşan Beritan, lisenin son senesinde resim dalında yetenek sınavlarına katılmayı düşündüğünü ve 8 kentte yetenek sınavlarına girerek kazandığını dile getirdi. 2022’de çizim sınavından 98 puan alarak 700 kişi arasından 2’nci olan Beritan, “Buna rağmen Atatürk Üniversitesi’nde girdiğim mülakatta ismimden dolayı direkt elendim” dedi. Beritan, yaşadığı bu ayrımcılıktan sonra üniversiteye bakış açısının değiştiğini ve tercih vermeme kararı aldığını kaydetti. Beritan, daha önce öğretmen olmak istediğini fakat artık fikrinin değiştiğini söyledi.

Ölesiye dövdüler

Kürtçe bir isme sahip olmasından dolayı küçük yaştan itibaren baskıya, ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Beritan, “Mitingde görevliyken 3 tane polis beni çağırıp ismimi sordular. Ben de onlara ismimin kartta yazıldığı gibi yani Beritan olduğunu söyledim. Kimliğimi istediler. Onlara, ‘Daha 16 yaşındayım kimlik taşıma gibi bir zorunluluğum’ yok dedim. T.C. kimlik numaramı sorgulayıp ismimin Roza Beritan olduğunu gördükten sonra 3 tane polisten ölesiye dayak yedim” dedi. Polislerin işkencesinden sonra bayılan Beritan, yanındaki arkadaşının onu hastaneye götürdüğünü söyledi. Beritan, doktorun, “Bu kıza ne oldu, neden bu halde” sorularına karşılık, polislerin darbettiğini söylemesinin ardından kendisine bakamayacaklarını söylediğini aktardı. Beritan, tedavi edilmediğini ve bu yüzden darp raporu da çıkaramadığını ifade etti.

Kürt olduğum için

Liseyi Batman Sınav Koleji’nde okuyan Beritan, okuduğu kolejde daha çok asker, polis ve öğretmen çocukları olduğunu, sınıflarında sadece kendisinin Kürt olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “10. sınıfta bir olay yaşadım. İngilizce dersinde öğretmen bize kısa kısa paragraflar okuturdu. Bütün sınıf akıcı okurken paragrafı sıra bana gelince okuduktan sonra sınıftan, ‘Kürt olduğun ne kadar belli’ gibi bir tepki aldım. Okulda çok tehlikeliymişim, onlara zarar verecekmişim gibi bir algı oluşmuştu. Hatta birkaç öğretmenim de benden sürekli uzak duruyordu. Öğle aralarında yemekhanede hiçbir öğrenci arkadaşımla oturup beraber yemek yiyemezdim.” 

Kürtlerin göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir tarihi olduğunun altını çizen Beritan, şunları ekledi: “Herkesin tarihi doğru kaynaklardan iyi okuyup, iyi bilmesi lazım. Türkler bizim haritada varlığımızı kabul etmiyor. Kürtlere düşman gözüyle bakmayı bıraksınlar. Türk aileleri çocuklara bizim de normal bir insan gibi yaşayabildiğimizi anlatmalı ve göstermeli. Bu şekilde belki de bu ırkçı saldırılara daha az maruz kalmış oluruz.”  BATMAN

paylaş

İlginizi çekebilir

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.