Berlin'den Helsinki'ye: Dem Dema Azadiyê ye

Yurt Dışı Haberleri —

Dem Dema Azadiyê ye

Dem Dema Azadiyê ye

  • “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi birinci yılını tamamlarken, diasporada yaşayan Kürdistanlılar birçok kentte kapsamlı eylemler düzenledi. TJKE öncülüğünde Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik tecrit ve Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları protesto edildi. 

 

Kürdistanlılar ve dostları 12 Eylül 2020 tarihinde Strasbourg’da startı verilen “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi çerçevesinde bir yıldır kesintisiz alanlara çıkarak tecriti ve soykırım saldırılarını protesto ediyor. Bu hafta Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE) öncülüğünde birçok ülkede düzenlenen eylemlerle Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü istendi. 

foto: MUHAMMED KAYA/Berlin

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de TJK-E’nin çağrısıyla Breitscheidplatz’da toplanan Kürdistanlılar ve dostları Olivenplatz’a doğru yürüyüşe geçti. Çok sayıda kurum ve örgüt adına açıklamalar okundu, “Zamanı geldi, Öcalan'ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür!” denildi.

TJKE açıklamasında Öcalan’a özgürlük istendi, Kürdistan’ın statüsünün tanınması gerektiğine vurgu yapıldı: “Kürdistan'a yönelik işgal ve soykırım saldırıları durdurulmalı ve Kürdistan'ın statüsü tanınmalıdır. Diktatör Erdoğan tüm savaş suçlarından dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır. Dünya topluluğu bir karar vermek zorundadır; faşist Türk devletinin yanında yer alıp Kürt halkının katledilmesine ortak mı olacaklar? Yoksa Kürt halkının özgürlük mücadelesine destek vererek demokratik ve insani değerleri mi koruyacak? Unutmayalım ki sessizlik öldürür! Bu nedenle herkesi harekete geçmeye ve taleplerimizi desteklemeye çağırıyoruz.”

foto: ŞAHİN BOZLAR/Frankfurt

FRANKFURT

Kentte düzenlenen yürüyüş ile Öcalan üzerindeki izolasyona, hukuk dışı uygulamalara dikkat çekildi ve sağlık durumuna yönelik endişeler dile getirildi. Eyleme çevre illerden çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Okunan bildirilerde; faşist Türk devletinin Öcalan sahsında bir bütün olarak Kürtlere uyguladığı tecrit, izolasyon ve faşist politikalara vurgu yapıldı. Yürüyüşte atılan sloganlarla Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi, çok sayıda pankart ve Öcalan’ın posterleri taşındı.

foto: M.ZAHİT EKİNCİ/Hamburg

HAMBURG

Rote Flora Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüşe, Hamburg’daki Kürdistanlıların yanı sıra Kiel Bremen, Oldenburg,S tade başta olmak üzere birçok kentten katılımlar oldu. Yapılan konuşmalarda işgal saldırılarıyla Kürt halkının tüm ulusal kazanımlarının hedeflendiği belirtildi. Bu saldırıların ancak örgütlülükle bertaraf edileceği kaydedilen konuşmalarda, Öcalan’ın paradigmasının sadece  Kürt halkına değil, dünyada ezilen tüm devrimci mücadelelere ilham kaynağı olduğu dile geldi.

foto: ERKAN GÜLBAHÇE/Saarbrücken

SAARBRÜCKEN

TJK-E Saarland’ın çağrısıyla Europa galerinin önünde toplanan çok sayıda Kürdistanlı, Öcalan’ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecride derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Eylemde konuşan HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız, 22 yıl önce geliştirilen uluslararası komploda Avrupa devletlerinin büyük rol aldıklarını hatırlatarak, “Bu yaşatılanlardan ötürü Kürt halkından özür dilenmeli ve  derhal Kürtlerin özgürlüklerine kavuşması için destek sunulmalıdır” dedi.

STUTTGART

Lautenschlager Straße’de başlayan yürüyüş, Schlossplatz’ta bir mitingle devam etti. KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt “22 yıldır Önder Öcalan üzerinde büyük bir tecrit yürütülüyor. Bu tecridi Avrupa ülkeleri de sesiz kalarak onaylıyor. Kürt halkı olarak artık yeter diyoruz. Önderimiz özgürleşene kadar eylemlerde olacağız” dedi. Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarına da değinen Zümrüt, öncelikle Kürt kadınları ve gençleri başta olmak üzere tüm Kürtleri duyarlı olmaya çağırdı.

HANNOVER

Hamle kapsamında TJKE öncülüğünde düzenlenen eylemde bildiriler okundu, konuşmalar yapıldı.“Önder Apo özgürleşinceye kadar durmayacağız” denildi ve kesintisiz eylemler düzenleneceği belirtildi. Eylemde sık sık Öcalan’a bağlılık sloganları atıldı.

foto: ÖNER POLAT/Basel

BASEL

'İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde Die-Welt Park alanında her kesimden yüzlerce kişi bir araya geldi.

YJK-S üyesi Özen Aytaç yaptığı konuşmada “Savaşa karşı barışı, faşizme karşı demokrasiyi, baskılara karşı özgürlüğü, doğa ve tarihi yıkıma karşı ekolojiyi ve kadın özgürlüğünü savunmak için özgürlük hamlesine sıkı sıkıya sarılarak hamleyi bir adım öteye taşıyıp zaferle taçlandıracağız” dedi.

Basta Partisi Eşbaşkanı Sina Deiss ise Kürt halkına yönelik baskılara dikkat çekerek “Enternasyonalist dayanışmayı yükseltmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Konuşmalar ardından yüzlerce kişi hamlenin sahiplenildiği slogan ve marşlarla yürüyerek, Dreirosenbrücke alanında bir miting ile eylemlerine son verdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te TJK-F öncülüğünde yüzlerce Kürdistanlı République meydanında bir araya geldi. Eylemde “Kahrolsun faşist Türk devleti, Jin Jiyan Azadî" sloganları susmazken, miting boyunca bildiriler dağıtıldı. “Önderliğimiz özgürleşene kadar alanlarda olacağımızın sözünü veriyoruz” denilen eylemde, beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.

STRASBOURG

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, direniş sloganları atarak, Öcalan’ın iradeleri olduğunu ifade etti. Eylemde Türk devletinin Kürt halkına yönelik katliamları ve Kürdistan’daki işgal girişimleri protesto edildi. Yapılan açıklamada, Türk devletinin saldırılarına karşı tek çözümün “Ulusal Birlik” olduğuna vurgu yapıldı.

foto: FEYYAZ BRUSK/Marsilya

MARSİLYA

Kentte düzenlenen yürüyüşte “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” pankartı ile PKK, TCŞ, TJK-E flamaları ve Öcalan’ın posterlerinden bir zincir oluşturuldu. Kitle sık sık  “Katil Erdoğan, işbirlikçi Avrupa” ve “Hepimiz PKK’liyiz, Önder Apo’ya özgürlük sloganları atıldı. Eylemde tecrite ve işgal saldırılarına ilişkin konuşmalar yapıldı.

MONTPELLIER

Delal Amed Kadın Komünü öncülüğünde Peyruo parkında bir araya gelen Kürdistanlılar, Comedie meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık direniş sloganları atıldı, bildiriler dağıtıldı, Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana kadar eylemlerin kesintisiz süreceği mesajı verildi.

BORDEAUX

Stalingrad meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar Öcalan'ın özgürlüğünü talep etti, KDP’nin faşist AKP rejimi ile ortaklaşarak gerillaya saldırması protesto edildi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Hollanda Parlamentosu önünde kadınlar öncülüğünde düzenlenen eylemde Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu mor balonlar uçuruldu, TJK-E’nin açıklaması okundu: “Önderimiz Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü acilen sağlanmalıdır. Kürdistan'a yönelik işgal ve soykırım saldırıları durdurulmalı ve Kürdistan'ın statüsü tanınmalıdır. Diktatör Erdoğan tüm savaş suçlarından dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.”

HELSİNKİ/KOPENHAG

Finlandiya’nın başkenti Helsinki ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da kadınlar öncülüğünde miting düzenlendi, çadırlar kuruldu. Öcalan üzerindeki tecridin ve Türk devletinin işgal saldırılarının protesto edildiği eylemlerde, tecride ve işgale karşı sessiz kalınmaması çağrısı yapıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.