Beyrut büyük yara aldı

Dünya Haberleri —

  • Beyrut limanında yaşanan ve büyük bir yıkıma yol açan patlama sonrasında şehrin doğu yakasının büyük yara aldığını söyleyen Lübnan eski Maliye Bakanı Georges Corm, ülke ekonomisinin yüzde 80’ninin bu limandan sağlandığını hatırlattı.

SELMA AKKAYA/PARİS

L'Humanite gazetesinden Marc de Miramon, Lübnan eski Maliye Bakanı (1998-2000) Georges Corm ile yankı uyandıran bir röportaj yaptı. Paris ve Beyrut arasındaki bağların bugünkü dramına işaret eden Corm'a göre Lübnanlı siyasi sınıf itibarını yitirdi. Corm, Lübnan'daki dini topluluklar arasındaki güç dağılımının dönemin kolonyalist devleti Fransa tarafından yapıldığını hatırlattı. Bu güç paylaşımının sakıncalarına vurgu yapan Crom, emperyal ilişkilere göre dizayn edilen Lübnan’da yasa ve yönetmeliklerin reformdan geçmesi gerektiğini söyledi.

‘Ekonominin kalbi yok oldu’

Beyrut limanında yaşanan ve büyük bir yıkıma yol açan patlama sonrasında şehrin doğu yakasının büyük yara aldığına vurgu yapan Georges Corm, "Sanki bir atom kasırgası şehre çarptı. Doğu yakası Beyrut’un en eski bölgesi ve Lübnanlılar için önemli bir yer. Bu felaket yüzünden evlerini kaybeden çok sayıda arkadaşım var” diye konuştu.

Patlamada yıkılan Beyrut Limanı’nın ülkenin ekonomik kalbi olduğuna işaret eden Corm, “Beyrut Limanı mal akışının yoğunluklu geçtiği bir yer. Ülke ekonomisinin neredeyse yüzde 80’nine tekabül ediyordu. Ülkenin ekonomik kalbiydi bu liman” dedi.

‘Macron’un ziyareti günah çıkarmak gibi’

Emmanuel Macron’un patlama ardından Lübnan ziyaretini ve "uluslararası yardım organize etmek" istemesini değerlendiren Corm, bu ziyaretin Fransa’nın Lübnan üzerindeki etkisini güçlendirme hamlesi olduğunu belirtti.

Bugün Lübnan’ın bölünmüşlüğü, dışa bağımlı ekonomisi ve kırılganlığının temel sorumlularından birinin Fransa olduğunu savunan Corm, Macron’un ziyaretini “günah çıkarma” olarak yorumladı. Corm, "Mevcut günah çıkarmanın kökeninde tarih var. Lübnan ekonomisinin "pastasını" paylaşan topluluk liderleri ülkenin geri kalmasında çok olumsuz bir rol oynadı” diye konuştu.

‘Patlamanın baş şüphelisi İsrail’

"Beyrut patlamasında neden ilk şüpheli İsrail oldu?” sorusuna Georges Corm’un yanıtı şöyle: "Aynı gün İsrailli savaşçıların Lübnan toprakları üzerinden uçtuğunu duydum ve bulunduğum dağdan ilk patlamanın bu uçakların çarptığı ses bariyerinin geçişine karşılık geldiğine inandım. İsrail kaynaklarından gelenler de dahil olmak üzere bazı makaleler İsrail Devletini patlamaya neden olmakla suçluyor.”

Corm, "Sünni siyasetçiler ve birçok Körfez medyası felaketten Hizbullah'ı sorumlu tutmaya çalışıyor, bu suçlamalar ciddiye alınmalı mı?" sorusunu ise manipülasyon olarak yorumladı. Corm, "Bu saf bir politik manipülasyon, bu amonyum nitrat stokları yıllardır Beyrut Limanı’ndaydı. Soru, bu tehlikeli maddeleri bu kadar uzun süre ve böylesine tehlikeli güvenlik koşullarında nasıl bırakabildiğimizdir" şeklinde konuştu.

‘Lübnan ‘tampon devlet’ olarak kullanıldı

Lübnan’nın İran-ABD çekişmesinde “tampon bölge” konumuna işaret eden Corm şunları belirtti: “Trump, Lübnan’daki felaketle ilgili sorulara kararsız cevaplar verdi. Bu onun her zamanki tarzı. Amerikan kamuoyuna göre İran’ın yayılmacı politikalarının bir aracı olarak görülen Hizbullah ile bağlantılı. Fransa ve İngiltere imparatorlukları döneminde Lübnan zaten ‘tampon devlet’ statüsünden mustaripti. O zamana kadar uyum içinde yaşayan Dürzi ve Maruni topluluklar arasında büyük katliamlar yaşandı. Bu katliamları kışkırtan ‘tampon devlet’ olarak kullanılma halidir. Bugün de bir benzeri başka güçler arasında yaşanıyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.