Biden Kongre’nin nabzını yokluyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Biden yönetimi, 2019’dan beri Türkiye’ye uyguladığı silah satışı kısıtlamasını gevşetmek istiyor. Bunun için de Kongre’nin nabzını yokluyor. ABD’nin Türkiye’ye vermeyi planladığı yeni silah paketinde F-16’lara monte edilen Sidewinder füzeleri de var.

Biden yönetiminin NATO müttefiki Türkiye’ye füze ve ekipman satışına onay vermesi için Kongre’ye gayri resmi olarak başvurduğu bildirildi. Biden yönetiminin 300 milyon dolarlık silah sevkiyatı planı, F-16’ların modernizasyonu için gerekli olan füze, radar ve elektronik sistemleri kapsıyor. Reuters, havadan-havaya atılan orta menzilli “AIM-120” ve kısa menzilli “AIM-9” Sidewinder füzeleriyle, F-16 savaş uçaklarının donanım ve yazılım güncellemelerinin yönetimin Kongre’nin onay vermesini istediği ekipmanların içinde olduğunu duyurdu. 

F-16 satışı askıya alınmıştı

Silah paketi, Türkiye’nin satın almayı istediği ancak askıya alınan milyar dolarlık 40 adet modern F-16 savaş uçağı projesinden farklı bir plan. ABD, 2019 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından Türkiye’ye silah ambargosu uygulamaya başlamıştı. ABD, Türkiye’yi F-35 programından çıkartmış ve F-16 satışını da askıya almıştı.

Ukrayna savaşı etkisi

ABD’deki bazı uzmanlara göre, Türkiye’nin Ukrayna savaşında oynadığı rol, ABD ile sorunların çözümüne yardımcı olurken F-16’ların Ankara’ya satışını da mümkün hale getirebilir. ABD Dışişleri Bakanlığı Mart ayında F-16 satışına karşı çıkan bir grup Kongre üyesine gönderdiği mektupta silah ambargosunu gevşetme eğilimde olduğu sinyalini vermişti.

Kongrenin onayı gerekiyor

Ancak Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satabilmesi için Kongre’nin onayı gerekiyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’den çok sayıda Kongre üyesi ise buna taraf değil. 

Geçtiğimiz aylarda Kongre üyeleri, Biden yönetimini Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmama konusunda uyarmıştı. Reuters’e göre, küçük çaplı silah sevkiyatına dair Kongre’den gelecek yanıt, daha sonra F-16 savaş uçakları satışına da sıcak bakıp bakmayacağı konusunda önemli bir mesaj olacak. 

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.