‘Bijî Serok Apo’nun öyküsü...

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • “Bijî Serok Apo” Kürtlerin yaşadığı her yerde; serhildan meydanlarında, gerilla eylemlerinde, Newroz’larda, şehitlerin toprakla buluştuğu anda ve işkence tezgahlarında direnişi, özgürlüğü çağıran bir akit oldu. Peki bu slogan ilk kez nerede ve ne zaman duyuldu?

 

PERWER YAŞ

1984’ün yaz ayları... Kürdistan’da bir avuç gerilla, Eruh ve Şemdinli baskınları için hazırlıklar içinde oldukları sırada, Avrupa’da özgürlük mücadelesi etrafında toplanan sayıları bini geçmeyen bir grup yurtsever de “Uzun Yürüyüş” adıyla sürecek bir eyleme karar verirler.

24 Nisan 1984 günü, Hannover ve Hanau’dan iki kol şekilde planlanan yürüyüşün hedefi dönemin başkenti Bonn’a varıp Kürdistan’ın çığlığını dünya kamuoyuna duyurmaktı. Hannover kolu 418 km, Hanau kolu da 280 km yürüyecekti. Cizre direnişinin sembolü Binevş Agal, Serxwebûn Gazetesi'nin emektarı ve Özgür Politika'nın kurucusu Enver Polat ile Rauf Akbay ve Vahdettin Kıtay da yürüyüşçüler arasındadır.

Avrupa’daki o küçük PKK kitlesi, Güney Kürdistan’da bir komplo sonucu yaşamını yitiren PKK’nin öncü kadrolarından Mehmet Karasungur ile yoldaşı İbrahim Bilgin’i anmak istiyordu. Yürüyüşün her iki kolu 10 Mayıs 1984 günü Bonn’da buluştu, ertesi gün de kentteki “Markplatz” meydanında sayısı 500’ü geçen bir kitle ile 130 yürüyüşçünün katılımıyla bir miting yapıldı.

11 Mayıs 1984

11 Mayıs 1984 günü, 16 gün boyunca aralıksız yürüyen eylemciler için Köln’de dönemin en çok sevilen Kürt sanatçıları Hozan Mizgin, Hozan Sefkan, Serdar ve Hozan Zozan’ın sahne alacağı bir dayanışma gecesi düzenlendi. Bunun için de Kürdistan Yurtsever Sanatçılar Derneği (HUNERKOM) Köln Üniversitesi’nin salonu tuttu. En ön koltuklarda yürüyüşçülerin oturduğu salon tıka basa doludur. Serxwebûn gazetesi 1994 yılının Haziran sayısında o buluşmayı şöyle sayfalarına taşımıştı:

“Halk ozanlarından Mizgin, Sefkan, Serdar, Zozan, Çiya ve Koma Berxwedan’ın devrimci direnişçi türkü ve marşları ile Hunerkom-Celle, Frankfurt, Stuttgart folklor ekiplerinin çeşitli halk oyunlarıyla katıldıkları gecede kitleler direnişi ve önderlerin adlarını ayakta anarak dakikalarca alkışladılar. Bijî Partiya Karkarên Kurdistan, Bijî Serokê me Apo sloganları ile inleyen salonda sıcak bir mücadeleye girişin coşkusu, ülkemizde ve dışarda ulusal kurtuluş mücadelemizin vardığı boyutu selamlamaktaydı.”

Seyidxan’ın sözleri

O gece ilk kez PKK kitlesi Abdullah Öcalan’a olan bağlılıklarını “Bijî Serokê me Apo” sloganıyla dile getirmişti. Gecede sahne alan sanatçılardan Hozan Mizgin, Hozan Sefkan ve Hozan Çiya ise daha sonraki mücadele yıllarında, farklı tarihlerde, farklı cephelerde, her biri Kürdistan gerillası olarak yaşamlarını yitirecekti.

O gece sahneye çıkan sanatçılardan biri de Seyidxan’dı. Öcalan için ilk kez dile getirilen o sloganın nasıl ortaya çıktığını Seyidxan şöyle anlattı: “Salonda coşkunun doruğa çıktığı bir anda HUNERKOM sanatçılarının yağlı boya ile yaptığı Başkan Apo’nun bir posterini sahneye çıkardı. Salonda hala onun fotoğrafını görmeyenler de vardı. Alkış ve zılgıtlarla poster tam salonun ortasına vardığında sahnenin yanında bulunan arkadaşlardan biri, “Bijî Serokê me Apo” diye bağırdı. Ardından  herkes ayağa kalkarak dakikalarca bu sloganı attı.”

İlk kez o gece

Seyidxan’ın yanı sıra Hannover-Bonn kolunun yürüyüş sorumlusu Mehmet Demir de “Bijî Serokê me Apo” sloganını ilk kez o gecede duyduğunu aktardı. O geceye kadar bir avuç PKK kitlesi “Bijî PKK” ve Amed zindanın direnişçilerinden Mazlum Doğan, Kemal Pir ve M. Hayri Durmuş’ın ön isimleri alınarak “Mazlum, Kemal, Hayri halk savaşı yolunda ileri” gibi sloganlar atıyordu, bunlara artık daha sonra “Bijî Serok Apo” olarak kısılacak “Bijî Serokê me Apo” da eklenmişti.

 

Öcalan slogan için ne demişti?

Slogan 1980’li yılların sonuna doğru Avrupa ile Rojava’nın yanı sıra Kürdistan’ın kuzeyi ve Türkiye metropollerinde kitleler arasında dalga dalga yayıldı. Artık “Bijî Serok Apo” 7’den 70’ye herkesin ağzındaydı.

Türk ve dünya medyası ise artık PKK’nin yürüttüğü mücadeleyle özdeşleyen bu sloganı ancak 1990’nın Mart’ında Nusaybin, Cizre ve Amed’de başlayan serhildanlar günlerinde görmeye başladı. İşte o dönem Mahsum Korkmaz Akademisi’ni ziyaret eden yabancı gazeteciler de bu sloganının sırrı merak ediyordu. 1991 yılında bir gazetecinin “Kürtler niçin sizin için ‘Bijî Serok Apo’ sloganı atıyor? Bu sloganın nerede ve ne zaman söylendiğini biliyor musunuz?” sorusuyla karşılaşan Abdullah Öcalan şu yanıtı verdi:

"Nerede ve ne zaman söylendiğini gerçekten ben de bilmiyorum. Halkın büyük bir önderlik boşluğu vardı. Özlemlerine göre iş yaptıkça, beklentilerine cevap verdikçe Serok Apo meselesi ortaya çıktı. Ne zaman ve kim başlattığı bilemiyorum. Ama bir gerçek var ki Kürt halkı kolay kolay önderlik tanımaz. En zor önderlik tanıyan halktır. Çünkü çok ihanetlere uğramıştır. Dolayısıyla yıllarca bizi ölçtü, biçti. Kendi düşmanına karşı en soylu bir mücadele, yılmayan bir mücadele ve yenilmeyen bir mücadeleyi bizim sorumluluğumuz altında gördükçe bugün milyonların sel gibi olan bağlılıkları gelişti."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.