Bir derslikten eğitim sistemine

.

.

  • Kuzey-Doğu Suriye’nin şimdi 4 bin 92 okulda 834 bin 355 öğrencisi var. Onlarca fakülte ve bölümüyle Rojava, Kobanê ve El-Şerq adında üç de üniversitesi. Kobanê Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendî, bu aşamaya tek odalı birkaç öğrencili bir derslikle başlayarak geldiklerini söyledi. 

Kobanê Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendî, Rojava Devrimi’nin başında o zamanki adı Gümrük Mahallesi olan Şehîd Serhat Mahallesi’nde bir bahçede bir oda yaptıklarını, Mexmûr’dan gelen bir öğretmenin, birkaç ailenin çocuklarına Kürtçe ders verdiğini hatırlattı. ANF'ye konuşan Ayşe Efendî, şöyle devam etti: “O zaman bazı siyasi partiler, bizimle dalga geçti. ‘Siz dört çocukla bir okul açmışsınız ve Kürtçe bile bilmeyen birinden ders verdiriyorsunuz, böyle başarabileceğinizi mi sanıyorsunuz’ diye küçümsüyorlardı. Bizim o zaman tek görüşümüz şuydu; Kürtçe dil ruhsatını şehitlerden ve 19 Temmuz’dan aldık. Söz verdik ve bugün de sözümüzü yerine getireceğiz… Dört çocukla başlayan inanç, bugün ilk okuldan lise ve üniversiteye kadar binlerce öğrenci okutuyor. 10 yıl içinde hem coğrafik olarak hem sistem olarak giderek büyüdük ve genişledik. Bu coğrafyada yaşayan her din, dil ve kültür, rahat bir şekilde varlığını ortaya koydu ve kendi dili, dini ve kültürü çerçevesinde rahat bir şekilde yaşıyor.”

Bir milyona yakın öğrenci

Bu yılın başı itibarıyla Kuzey-Doğu Suriye’deki 4 bin 92 okulda 834 bin 355 öğrenci eğitim-öğretim görüyor. Eğitim Meclisleri var. Kürtçe, Arapça ve Süryanicenin resmi dil olarak kabul edildiği Özerk Yönetim'in Eğitim Bakanlığı, ayrıca bölgede bulunan tüm dilleri esas alıyor. Müfredatta da böyledir. Herkes kendi dilinde eğitim görebiliyor. Kobanê Üniversitesi, 28 Ekim’de 640 öğrencisini mezun etti. Rojava Üniversitesi, 581 öğrenciyi mezun etti. 9 ay önce Kuzey-Doğu Suriye Üniversiteleri Koordinasyonu, Reqa’da Şerq Üniversitesi’ni açtı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.