Bitlisli gençlerin artık evi var

Toplum/Yaşam Haberleri —

Cesim Başboğa

Cesim Başboğa

  • Özel savaş ve asimilasyon politikalarının gün geçtikçe yoğunlaştığı, gençlerin uyuşturucu ve ajanlığa yönlendirilmek istendiği Kurdistan’da sanat kurumları bu politikaları boşa çıkarmayı hedefliyor. 2022 yılında Bitlis’te faaliyete başlayan Serhed Kültür Sanat Derneği de verdiği kurslarla gençlere yeni sosyal alanlar açıyor. Dernek eğitmenlerinden ses sanatçısı Cesim Başboğa, artan uyuşturucu bağımlılığına karşı Bitlisli gençleri sanata çağırarak “Kendi kültürümüzü öğrenerek bir çatı altında buluşalım” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU

 

Özel savaş ve asimilasyon politikalarının gün geçtikçe yoğunlaştığı, gençlerin uyuşturucu ve ajanlığa yönlendirilmek istendiği Kurdistan’da sanat kurumları bu politikaları boşa çıkarmayı hedefliyor. 2022 yılında Bitlis’te faaliyete başlayan Serhed Kültür Sanat Derneği de verdiği kurslarla gençlere yeni sosyal alanlar açıyor. Engellemelere rağmen çalışmalarını aksatmayan dernek, bu ay kurslara da başladı. Kurslar Kürtçe dil eğitimi, govend, gitar, piyano, keman ve bağlama gibi birçok alanda çeşitlilik gösteriyor. Dernek eğitmenlerinden ses sanatçısı Cesim Başboğa, artan uyuşturucu bağımlılığına karşı Bitlisli gençleri sanata çağırarak “Kendi kültürümüzü öğrenerek bir çatı altında buluşalım” dedi.

‘5’inci başvurumuzda onay verdiler’

Dernek faaliyetlerinin prosedürlerle bilinçli bir şekilde aksatıldığını söyleyen Akboğa, kurumun dernekleşmesi için bir ayda sonuçlanabilecek başvurunun bir yıl uzatıldığını belirtti. Kendilerinin yoğun ısrarları sonucu ancak 5’inci başvurularında onay alabildiklerini söyleyen Başboğa, “Derneğimiz her gün açıktır. Buraya gelen halk sıcak bir sanat ortamı ile karşılaşıyor” dedi.

 

 

‘Kurs eğitimleri başladı’

Kürtçe dil eğitiminin de yer aldığı kurslara bu ay başladıklarını aktaran Cesim Başboğa “Kurs kayıtlarımız 20 Ağustos itibarıyla başladı. Bu süreçte yoğun bir ilgi olduğunu da söyleyebiliriz. Kurs eğitimlerimizi de geçtiğimiz günlerde başlattık. Müzik alanında; bağlama, gitar, piyano, keman, erbane kurslarımız mevcuttur. Ayrıca folklor kursumuzu da başlatacağız” diyerek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

‘Kültürümüzü korumak zorundayız’

Yürütülen asimilasyon politikalarına karşı kendi kültür ve dilleriyle mücadele edeceklerini ifade eden Cesim Başboğa, “Yıllardır kültür sanat alanında imkânsızlıktan dolayı kapalı bir kutu gibi duran gençler ve kadınlar, kurumumuz aracılığıyla sanatla tanışacaklar. Özellikle gençler burayı kendi evleri gibi görüyorlar. Halkımıza özellikle de gençlerimize bir çağrım var; sistem tüm gücüyle kültürümüzü yok etmek için yoğun bir mesai harcıyor.  Biz buna asla müsaade etmeyeceğiz. Bu anlamda halkımızın özellikle de gençlerin bu kültür kurumuna sahip çıkmalarını istiyoruz.  Bu kurum gençlerin ve kadınların evidir” şeklinde konuştu.

‘Madde bataklığına karşı mücadele edeceğiz’

Kentte ciddi bir özel savaş politikası da yürütüldüğüne de dikkat çeken Başboğa, gençlerin bu bataklıktan kurtulması için de çalışmalarının olacağının altını çizdi. “Sistem açık bir şekilde gençleri yaşamlarından uzaklaştırarak madde bağımlısı olmalarına zorluyor. İktidarın ve sistemin bu zehirli maddelerle mücadele etmezse bile yasaklaması gerektiği yerde kullanımı için gençlere imkân sağlıyor” diyen Başboğa gençleri bu bataktan kurtarmaya kararlı olduklarını söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.