BM müdahale etsin

MSD

MSD

  • Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni işgal saldırısı tehdidinin, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehlikeye attığını belirterek, başta BM olmak üzere uluslararası topluma müdahale çağrısı yaptı.

MSD, Erdoğan’ın Türkiye’nin ulusal güvenliğini korumak için ‘güvenli bölge’ oluşturma ve Suriyeli mültecileri gönderme bahanesiyle yeni işgal saldırısı tehdidiyle ilgili dün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Suriyelilerin, Kuzey-Doğu Suriyelilerin göçertilmesinin ardından başka bölgelere yerleştirilmeye çalışılmasının amacı Kürt bölgelerinin demografik yapısını değiştirmektir. Bu, mültecilerin dönüşüne ilişkin uluslararası 2254 sayılı karara aykırıdır ve suçtur. Özellikle Erdoğan’ın bahsettiği 30 km’lik bölge Kürt, Süryani, Ermeni ve Êzîdîlerin bölgesidir. Bu bölgede ayrıca tutuklu DAİŞ’liler ve aileleri bulunuyor” denildi.

Türk devletinin işgal ettiği Efrîn, İdlib, Girê Spî, Bab ve Serêkaniyê’de yerli halka karşı suç işlediğini ve Suriyelileri dışarıdaki savaşlarda çete olarak kullandığını hatırlatan MSD, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türk devletinin bir emirlik inşa edip tüm aşırılık yanlılarını ve çetebaşlarını orada toplamak istediği açıktır. Bununla Suriye’nin kuzeyini İslam halifeliği destekçileri için bir sığınak haline getirmeyi amaçlıyor. Özellikle Kuzey-Doğu Suriye bölgeleri DAİŞ çetesinin dönüş tehdidi altında ve burada hücreleri aktif faaliyet gösteriyor.”

MSD açıklamasının devamında Türk devletinin tehditlerinin uluslararası ve bölgenin geleceği ile barışı üzerinde ciddi tehlikeler oluşturduğunu ve bununla birlikte teröre karşı bütün çabaları boşa çıkaracağına dikkat çekerek, şunlara yer verdi: “Bu aynı zamanda Suriye’de siyasi çözümün geleceği için ciddi tehdit oluşturuyor. Teröristleri ve aşırılık yanlılarını muhalefet adı altında jeo-politik olarak güçlendirip Suriye’nin geleceğinde çalışmalara dahil etmek istiyor.

Muhtemel her türlü askeri operasyonu kınıyoruz. AKP, Suriye’deki barış çabalarını ve uluslararası istikrar çabalarını bozmaya çalışıyor. DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyona dahil olan ülkelerin büyük bir sorumluğu var. Türk devletinin insani felaketlere, göçe, etnik soykırıma ve özellikle Êzîdîler, Kürtler ve Hristiyanlara karşı müdahalesini durdurabilirler.”

MSD, uluslararası toplumu ve BM’yi Türk devletinin tehditlerine karşı ciddi tutum almaya, derhal müdahale etmeye çağırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.