BM soruşturma istiyor

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • BM İnsan Hakları Ofisi, devletin protestoculara ‘teröristler’ diyerek öldürücü güç kullandığı Kazakistan'da “hızlı, bağımsız ve tarafsız” soruşturma istedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi (OHCHR), Kazakistan'da rejimin protestoları "öldürücü güç"le bastırma politikasına yönelik soruşturmada ısrarlı. BM uzmanlarına göre, Kazakistan’da devlet istediğini öldürebilmekte serbest olmak için herkesi ‘terörist’ olarak damgalıyor. BM ayrıca Cumhurbaşkanı Tokayev’in “vur” emrini uygulayarak 164 protestocuyu öldüren devlet güçlerince "gereksiz ve orantısız güç kullanılıp kullanılmadığı" konusunda "hızlı, bağımsız ve tarafsız soruşturma" istedi.

Protestocular bırakılmalı

19 milyon nüfuslu ülkede protestoların ardından resmi verilere göre 12 bin kişi gözaltına alındı. OHCHR sözcüsü Liz Throssell, uluslararası hukuka göre insanların barışçıl protesto ve görüş açıklama hakları olduğuna dikkat çekerek, sırf bu haklarını kullandıkları için tutuklanan ve gözaltına alınanların tümünün derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Throssell, tutukluların temel insan hakları kapsamında bir avukata erişiminin olması gerektiğini de vurguladı.

Öldürücü güç kullanmayın

BM İnsan Hakları Konseyi uzmanları da Kazakistan makamlarını ve devlet güçlerini protestoculara yönelik "öldürmek dahil, sınırsız güç kullanımını durdurmaya" çağırdı. Uzmanlar ayrıca hükümetin öldürücü güç kullanımına ilişkin olarak bağımsız ve insan haklarına dayalı soruşturma açılmasını talep etti. 

Amaç muhalifleri korkutmak

BM Terörle Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Fionnuala Ní Aoláin ise Kazak hükümetinin ‘terörizm’ kavramını aşırı genişletilmiş bir anlamda kullandığını söyledi. Raportör, bu şekilde protestoculara, sivil toplum aktivistlerine, insan hakları savunucularına, gazetecilere ve siyasi partilere korku aşılamanın amaçlandığını söyledi.

CENEVRE

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.