Bölge insansızlaştırılıyor

Şırnak'da doğa katliamı ve talan

Şırnak'da doğa katliamı ve talan

  • Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, ağaç kıyımıyla bölgenin insansızlaştırılmak istendiğine işaret ederek, “Bu talan böyle devam ederse yaşam alanımız kalmayacak. 300 avukatla bölgeye gideceğiz” dedi.

Cudi Dağı ve Besta bölgelerinde Türk devlet güçleri tarafından yaklaşık iki yıldır ağaç kıyımı gerçekleştiriliyor. Kıyım, Besta’nın Keniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Cinîwer, Belûzer, Rîsor, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girêdeyincê, Şerevan, Xirtkbestê ve Navyan alanlarında sürüyor. Kesilen ağaçlar TIR ve kamyonlara yüklenerek, farklı bölgelere taşınıyor. 

Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu, önceki gün onlarca TIR ve kamyona yüklenen odunları görüntüledi. Ancak çevre örgütleri söz konusu duruma karşı sessizliğini koruyor. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, halen devam eden doğa talanı ve buna karşı girişimlerine dair MA'ya konuştu. Dilsiz, "Bölgemizde yıllardır süre gelen ciddi doğa katliamların olduğunu biliyorduk. Yapılan raporlama çalışmaları sonucunda bölgemizde son iki yıldan beri hiçbir yasa, usul tanınmadan çevre katliamının yaşandığı ortaya koyduk. Bu yaptığımız raporlama çalışmasını sahada derinleştirerek yaptık" dedi. 

Çalışmaları sırasında yeni detaylara da ulaştıklarını aktaran Dilsiz, "Örneğin maden ocaklarına ilişkin yapılan çalışmalarda hiçbir yasa ve usul prosedürlerine uyulmadığını tespit ettik. Bunun gibi birçok konuyu gördük” diye konuştu. 
 
Yerel iş birlikçilere peşkeş
 
Maden ocaklarının, bölgedeki onlarca köyü besleyen Nerdüş Çayı'nı kirlettiğini de tespit ettiklerini belirten Dilsiz, çalışmalarına dair şunları söyledi: "Bölgemizde ‘güvenlik’ gerekçesiyle yakılan, kesilen ve tahrip edilen orman alanların yok edilmesiyle ilgili yeni bir sürecin başladığını gözlemledik. Bu yeni süreçle beraber Çevre ve Kent Komisyonumuzla bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Yapılan bu çalışmalar neticesinde orman alanlarının da hiçbir şekilde prosedürlere uyulmadan yerel iş birlikçilere peşkeş çekildiğini gördük. Bunu da ‘güvenlik’ gerekçesiyle yapıldığını öğrendik. Bizler ve doğa aktivistlerin o sahaya çıkıp gözlem yapmasına izin verilmiyor. Ciddi anlamda bir doğa katliamı yapılıyor.” 

Valilik görüşmeyi reddetti

Dilsiz, Orman İl Müdürlüğünün sosyal medya hesaplarından paylaştığı kimi istatistik bilgiler ve bölgede yaşayanlardan edindikleri bilgilerle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Dilsiz, "Dün ağaçların kesildiği bölgelerde yaşayanlardan edindiğimiz bilgiye göre; Jandarma, ‘Siz gidin oradaki ağaçları kesin. İsterseniz orada bırakın isterseniz de başka yere götürüp satın. Güvenlik amacıyla bu ağaçları keseceğiz’ dediğini öğrendik. Günde yüzlerce kamyon ağaç kesiliyor. Resmi kurumlara yazılı ve sözlü olarak yaptığımız tüm başvurular yanıtsız bırakıldı. Valilik ile de görüşme talebimiz reddedildi. Resmi merciler bilgiyi saklıyor. Buralar rant amacıyla şantiye haline getirilerek, insansızlaştırılma politikası yürütülüyor. Bunun başka izahı olamaz. Bütün bölge insansızlaştırılma tehlikesiyle karşı karşıya.” 

Dilsiz, katliamın devam etmesi halinde baroya kayıtlı 300 avukatla bölgeye gideceklerini aktardı. Dilsiz, ağaç katliamına karşı çeşitli planlamalar çıkardıklarını ve önümüzdeki günlerde adım atacaklarını ifade etti. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.