Brezilya’da Luna zamanı

Dünya Haberleri —

Luiz Inacio Lula da Silva

Luiz Inacio Lula da Silva

  • Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, yemin ederek göreve başladı. Devlet başkanlığını resmi olarak devretmektense Amerika’ya kaçan Bolsonaro’nun yerine yetkiyi bir çöp toplayıcısından aldı. 

Eski devlet başkanının bulunmadığı devir töreninde Lula yetkisini bir çöp toplayıcı emekçiden aldı. Brezilya’daki ırkçılığa bir tavır olarak törende yeni devlet başkanının yanında yerli bir lider, siyah bir engelli influencer çocuk da yer aldı. 

Törende Latin esintisi

Luiz Inacio Lula ilk konuşmasında “enkaza dönen ülkeyi yeniden inşa edeceğini” söyledi. Devir teslim töreninde yer almak istemeyen Bolsonaro, Cuma günü bir askeri uçakla ABD’nin Florida kentine kaçtı.

60’dan fazla sanatçı da törende kurulan iki ayrı sahnede performanslarını sergiledi. Lula’nın yemin törenine çok sayıda destekçisi kaldı. Törende bir katılımcı “Aşk nefreti yendi” pankartı açtı. Lula ve Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin kentte üstü açık bir arabayla tur attı.

Çevre aktivisti bakan oldu

Ülkenin en bilinen iklim aktivistlerinden biri olan Marina Silva, iklim ve çevreden sorumlu bakanlığın başına tekrar getirildi. Pandemiden yoğun bir şekilde etkilenen ve son derece kutuplaşmış halka seslenirken, birlik ve yeniden inşa mesajları verdi.

Silah yasasına iptal

Bolsonaro döneminde eğitim, sağlık ve çevrenin korunması alanlarına ayrılan kaynağın azaldığını anlatan Lula, bu politikaları derhal tersine çevireceğini, Bolsonaro’nun çıkardığı tartışmalı silah yasasını da iptal edeceğini söyledi.

“Bir intikam tutkusuyla hareket etmeyeceklerini” belirten Lula, yanlış yapmış kişilerinse bundan sorumlu tutulacağını vurguladı.

Yetkiyi çöp toplayıcısından aldı

Lula, Bolsonaro ülkede olmadığı için yetkiyi bir çöp toplayıcısı olan Eni Souza’dan aldı. Kapsayıcı bir şekilde düzenlenen törende Lula’nın yanında yerli bir lider, siyah bir engelli influencer çocuk da yer aldı. Irkçılığın yoğun olduğu ülkede bu poz önemliydi. BRASİLİA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.