Bu yönetim anlayışı terk edilmeli

Kurdistani oluşum ve partiler

Kurdistani oluşum ve partiler

  • Kurdistani oluşum ve partiler, depremlere ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, can kayıplarının sorumlusunun savaşta ısrar eden iktidar olduğunu belirterek, "Keyfi, aşırı merkeziyetçi, anti demokratik yönetim anlayışının terk edilmesi gerekiyor" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Birleşik Kürt Kadın Platformu (TJK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci Doğu Kültür Derneği (DDKD), Azadî Hareketi, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Partîye Azadî, Kuzey Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-BAKUR), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDKT) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER), art arda meydana gelen depremler ve sonrası gelişmelere ilişkin Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde ortak açıklama yaptı. Açıklamaya tüm parti ve hareketlerin eşbaşkan ve sözcüleri katıldı. Açıklamanın Türkçesini DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Kürtçesini ise PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik okudu. 

Özellikle depremin ilk üç gününde, enkaz altındakilerin kurtarılması ve mağdurlara yardımların ulaştırılmasında devletin tüm kurum ve kuruluşları bir koordinasyonsuzluk, vurdumduymazlık, ihmalkarlık, başıbozukluk içinde olduğunu belirten Aydeniz, "Depremin ilk üç gününde, birçok kurum ve şahsiyetin kendi imkanlarıyla deprem mağdurlarının yardımına koşmalarına engel oldu. Şimdi de birçok bölgede bu tür engellemeler devam etmektedir” dedi. Depremin, önüne geçilemez bir doğal olay ama yol açtığı zararların sebeplerinin doğal olmadığını kaydeden Aydeniz, "Çıkarcılık, vicdansızlık, usulsüzlük, yolsuzluk ve prensiplerin ayaklar altına alınmasıdır depremde büyük mağduriyetlere yol açan. Depremin yol açtığı can kayıpları ve yıkımların en büyük sorumlusunun, bütün kurum ve kuruluşlarıyla, bakanlıklarıyla, belediyeleriyle bizzat devletin kendisi olduğu açıktır” diye konuştu. 

Demografik yapıya dokunmayın

Aydeniz, depremin yol açtığı felaketlerin önüne geçmek için keyfi, aşırı merkeziyetçi, ranta dayalı, kayırmacı, günü kurtarmaya odaklı otoriter ve anti demokratik yönetim anlayışının terk edilmesi gerektiğini vurguladı. Depreme dayanıklı binaların inşası için stratejik bir merkez oluşturulması gerektiğinin altını çizen Aydeniz, şöyle devam etti: “Deprem mağdurlarına yardım ve deprem bölgesinin inşası için yapılan tüm çalışma ve tedbirler, bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi anlayışından uzak bir yaklaşımla yapılmalıdır. Depremden zarar gören halkımızın ve özellikle de genç nüfusun yerini yurdunu terk etmemeleri, göç etmemeleri ve kendi şehirlerinde kalabilmeleri için çok kapsamlı ve etkili bir çalışma organize edilmelidir.” 

Savaş harcamalarına son

Halkın mağduriyetinin istismar edilmemesi gerektiğini ifade eden Aydeniz, şunları dile getirdi: “Tüm maddi kaynakları savaş ve silah yerine, deprem riskini asgariye indiren sağlam ve güvenli kentlere aktarmak için, savaşa ve silaha yapılan harcamalara son verilmeli. Kürt, Kurdistan meselesinin siyasi, demokratik yol ve yöntemlerle çözüm yolunun açılması için Kürt halkının en temel acil talepleri kabul edilmelidir.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.