Büyük heyecanla sandığa gittiler

14 Mayıs 2023 Seçimleri

14 Mayıs 2023 Seçimleri

  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan genelinde 973 ilçe, bin 94 ilçe seçim kurulunda 191 bin 884 sandık kuruldu. Seçmenler, demokrasiyi askıya alıp hukuku tanımayan tek adam rejimi ile değişim umudu arasında tercih yaptı.

Yurt dışı hariç 60 milyon 697 bin 843 seçmenin oy kullanmasının beklendiği seçim için oy verme işlemleri, saat 08.00'de baylayıp saat 17.00'de sona erdi, ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabildi.

YSK, 6 Şubat'ta yaşanan Pazarcıkv e Elbistan merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle çeşitli önlemler almıştı. Depremden etkilenen illerdeki eksiklikleri tespit eden YSK, çalışmalar sonucu illerde kurulan konteynerlerde seçimin sağlıklı yürütülmesi için hazırlıklarını yapmıştı. Bölgede, eskiden hangi okullara sandık kuruluyorsa aynı okullara yine sandık kuruldu. Yıkılmış ya da hasar görmüş okulların bahçesine veya yakın bir alana konteyner konarak oyların kullanılması sağlandı. Depremden etkilenen seçmenler, adres kaydını nereye aldırdıysa orada oy kullandı, oylar o seçim çevresi için sayıldı. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırmıştı.

Seyyar sandıklar

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabildi.

Görme engelliler

Bu seçimde ayrıca ilk kez, kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanan görme engelliler için her sandığa şablon gönderildi.

Gümrüklerde sürdü

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 9 Mayıs'ta sona erdi. Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri, dün saat 17.00'ye kadar sürdü.

Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye taşındı. Ankara ATO Congresium'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda saklanan oylar, dün oy verme işleminin tamamlandığı saat 17.00 itibarıyla diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı adayları

Cumhurbaşkanı seçimi pusulasında, Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan'ın adı yer aldı. Adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs'ta adaylıktan çekildiğini açıklarken, pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce'nin adı pusulada yer almaya devam etti. YSK da verilen oyların geçerli sayılacağını duyurdu.

Meclis'in yeni üyeleri

28. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek üzere yapılan Milletvekili Genel Seçimi'ne ise 24 siyasi parti ile Türkiye ve Kuzey Kurdistan genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girdi. Bazı siyasi partiler, "Cumhur", "Millet", "Ata", "Emek ve Özgürlük" ve "Sosyalist Güç Birliği" ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime girdi.

* * * 

Felçli seçmen: Değişsin diye

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir ay önce felç geçiren ve yürüyemeyen 71 yaşındaki Necdet Oğuz, tekerlikle sandalyeyle gelerek oyunu kullandı. 

Milas ilçesinde özel bir hastanede tedavi gören Oğuz, Bodrum’da kayıtlı olduğu Neşe Doğan İlkokulu’na ailesinin desteğiyle gelerek, oyunu kullandı. Necdet Oğuz, bu seçimlerin öneminin büyük olduğunu belirterek, “Türkiye’nin son yüzyılının en önemli olan bu seçimlerine katılmadan edemezdim. Çünkü Türkiye’nin özellikle son kuşakları olan gençlerin son şansı olacak bu seçim. Bugün bir şeylerin değişeceğine inanıyorum, sevinçliyim” dedi. 

* * * 

Bu diktatörlük sona ersin

Wan’da 8 yıldır yatalak olan 75 yaşındaki Mahmut Ergin, tekerlekli sandalye ile okula gelerek oyunu kullandı. Ergin, “Tek isteğim bu diktatörlük sona ersin ve herkes huzura kavuşsun” dedi. 

Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde 8 yıldır yatalak olan 75 yaşındaki Mahmut Ergin, sabahın erken saatlerinde Niyazi Türkmenoğlu Lisesi’ne gelerek oyunu kullandı. Vücuduna takılı sonda ve tekerlekli sandalyeyle okula gelen Ergin, ailesinin yardımıyla sınıfa giderek oyunu kullandı. Ergin, “8 yıldır yatalağım ama irademle buraya gelerek oyumu kullandım. Ben, artık bize uygulanan bu işkence ve kötülüğün bitmesini istiyorum. Yanımda duran torunum da bizim gibi işkence çekmesin diye geldim. Artık bu ülkenin güzel ve iyi olmasını istiyorum. Tek isteğim bu diktatörlük sona ersin ve herkes huzura kavuşsun. Allah’a çok şükürler olsun ki irademle oyumu kullandım ve mutluyum. Herkes sandıklara giderek oy versin” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.