Çatışma bölgesinde köylülere terör

.

.

  • Gever'de köyleri bombardıman altına alan Türk ordusu, aralarında çocuk ve yaşlı kadınların da bulunduğu en az 20 kişiyi döverek çatışma bölgesine götürdü.

Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Şîşemzîn, Xurekana Seyîda ve Xurekana Temo köyleri çevresinde bulunan Astenga Reş bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Bölgedeki köylere zırhlı araçlarla baskın yapan Türk askerleri, yaşları 11-14 arasında değişen çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye işkence yaptı. Askerler, daha sonra çocukları, hakaretler yağdırarak evlerinin önüne attı. Türk askerleri, baskın sırasında 8 yaşındaki bir çocuk ve yaşlı kadınların da aralarında bulunduğu en az 20 kişiyi çatışma bölgesine götürdü. 
 
Telefonları alındı
 
Köyde bulunan yurttaşların aktardığı bilgilere göre; götürülenlerin telefonlarına askerlerce el konuldu. Şîşemzin köyünden çobanlar da askerlerce gözaltına alındı. 20’ye yakın köylüden dördünün İran uyruklu olup köyde çobanlık yaptığı, ikisinin ise çocuk olduğu öğrenildi. Daha sonra gözaltına alındığı öğrenilen 13 kişinin isimleri şöyle: Zozan Turgut (45), Nevin Turgut (8), Rahmi Turgut, Rojhat Turgut, Deniz Turgut, Necmettin Turgut, Nedim Turgut, İzzettin Turgut, Behçet Engüdar, Fırat Engüdar, Demhat Engüdar, Birhat Engüdar ve Özgür Engüdar. Gözaltına alınanların Kısıklı Jandarma Komutanlığına, oradan da Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldüğü öğrenildi. 
 
11'i sabah bırakıldı
 
Gözaltına alınan 13 kişiden 11'i, akşam saatlerinde Yüksekova ilçe Jandarma Komutanlığında ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Demhat ve Behçet Engüdar kardeşler ise İlçe Jandarma Komutanlığında tutuluyor. 

Tekrar götürüldüler

Serbest bırakılan 11 kişinin dün sabah köylerden bazı kişilerle birlikte yeniden çatışma bölgesine götürüldükleri aktarıldı.
 
Hayvan sürüsü kayıp
 
Çobanların gözaltına alınması nedeniyle yaklaşık 5 bin küçükbaş hayvan çobansız kaldı. Haber alınamayan sürünün köylüler tarafından aranmasına da izin verilmedi. 

Gider avukatlar darp edildi

Götürülen köylülerle görüşmek için önceki akşam karakola giden ÖHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanları Harika Günay Karataş ve Fırat İke, askerler tarafından engellendi. Askerler, avukatları darp edip yerlerde sürükleyerek karakoldan çıkardı. Darp raporu için hastaneye giden ÖHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Harika Günay Karataş, “Daha önce işkence operasyonlarının talimatını veren komutan tarafından müvekkillerimizle görüşeceğimiz esnada, kişiler darp edilmek suretiyle odalara götürülmeye çalışıldığında müdahale edince bize de saldırdılar" dedi. İlçe Jandarma Komutanı Bayram Konak tarafından verilen talimat üzerine darp edildiklerini aktaran Karataş, “Darp edildik, işkenceyle karakoldan çıkarıldık, yerlerde sürüklendik. Yerlerde sürüklenerek arabamıza bindirildik. Zorla askeri aracın takibi, taciz ve küfürleriyle birlikte karakol komutanlığından çıkarıldık” şeklinde konuştu. 

Köylere giriş çıkış yasağı

Çatışmaların dün de sürdüğü Astenga Reş bölgesine askeri sevkiyatın yapıldı. Saldırıya dün dahil edilen askerler, köylere giriş ve çıkışların üç gün boyunca yasaklandığını yurttaşlara aktardı. Çatışma bölgesine çok sayıda iş makinası da götürüldü. HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.