Çavuşoğlu İsrail’e gidiyor

Dünya Haberleri —

Mevlüt Çavuşoğlu

Mevlüt Çavuşoğlu

  • Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu enerji ve doğal gaz konusunda olası iş birliğini görüşmek üzere bugün İsrail’i ziyaret ediyor. Uzmanlara göre Türkiye’nin işi hiç de kolay değil.

Avrupa Birliği’nin doğal gazda Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmaya çalıştığı bir dönemde Türkiye, İsrail ile doğal gaz konusunda iş birliği yapmayı hedefliyor. Ankara, İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören projeyi canlandırmayı istiyor. Projeyle ilgili resmi temaslarda bulunmak üzere Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün İsrail'e gidiyor. Proje için 2016'da saha araştırmalarının başlatılması kararlaştırılmıştı. Ancak iki ülke ilişkilerinin bozulmasıyla birlikte bu konuda şimdiye kadar somut hiçbir adım atılmadı. Son zamanlarda İsrail ile Türkiye ilişkilerini normalleştirmek için adımlar atıyor. İki ülke arasında Mart ayından bu yana resmi temaslar yeniden başlamış durumda ve ekonomik alanda iş birliğini artırmak için yeni ikili anlaşmalar da gündemde. 

Çavuşoğlu’nun işi zor

Çavuşoğlu’nun bugünkü ziyaretinde de İsrailli yetkilileri doğal gaz projesinin raftan indirilmesi için ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor. Ancak İsrailli uzmanlara göre Çavuşoğlu’nun işi hiç de kolay değil. Zira uzmanlar, olası bir İsrail-Türkiye doğal gaz hattının karmaşık ve yüksek maliyetli olacağını düşünüyor. Ayrıca iki ülke arasındaki "güven sorununun" bu projeyi bir hayalden öteye geçiremeyeceğini belirtiyor. 

Erdoğan’a güvenilmiyor

İsrail'deki Mitvin Enstitüsü'nden politika uzmanı Gabi Michell, İsrail'de Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "güvenilmez” olarak gören bir önemli kesimin var olduğunu söylüyor. Enerji ilişkilerinin ülkeler arasındaki iş birliği ve güvenle şekillendiğini ifade eden Michell, İsrail ve Türkiye arasında ise bunun olmadığını belirtiyor. 

AB ile ilişkiler etkilenir

Boru hattı projesinin önündeki bir diğer engel de bu hattın Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan arasında “sorunlu bölge” olarak tanımlanan Doğu Akdeniz'den geçecek olması. Politika uzmanı Mitchell, “İsrail, Avrupa Birliği, Kıbrıs ve Yunanistan'la ilişkilerini bozmak istemez” diyor.

Karmaşık ve pahalı 

Dış Politika Araştırma Enstitüsü Orta Doğu Programı direktörü Aaron Stein de bu projenin hayata geçirilemeyeceğini, gerekli lojistik altyapının pahalı ve karmaşık olduğunu belirtiyor. Zira boru hattının maliyetinin 1,5 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.