Celle’de insanlık suçu yargılandı

Dünya Haberleri —

Gambiya

Gambiya

  • Celle Yüksek Eyalet Mahkemesi, 48 yaşındaki bir Gambiyalıyı ülkesinde işlediği insanlık suçundan ömür boyu hapse mahkum etti. Söz konusu kişi eski cumhurbaşkanı Yahya Jammeh’in diktatör rejimi adına yargısız infazlarda bulundu.

Bai L. isimli Gambiya vatandaşı, 2012’de ilticacı olarak geldiği Almanya’da 2021’de tutuklandı. Kendisi öncesinde verdiği bir ifadede Yahya Jammeh rejiminin işlediği suçlara şahitlik ederek Gambiya diktatörlüğünün sonlandırılmasına katkıda bulunmuştu. Ancak verdiği ifadede, şoför olarak cinayetlerde hazır bulunduğunu söylediği için hakkında dava açıldı. Hakkında hazırlanan iddianamede Bai L.’nin Gambiya ordusuna bağlı yargısız infazlar gerçekleştiren özel kuvvetlerde yer aldığı kaydedildi. 2003-2006 yılları arasında şoför olarak en azından üç cinayette yer aldığı belirtilen iddianameye göre, bu cinayetlerin birinde AFP muhabiri katledildi. Bai L., mahkeme tarafından insanlık suçu, cinayet ve cinayete teşebbüsten öbür boyu hapse mahkum edildi.

Celle Yüksek Eyalet Mahkemesi, Dünya Hukuku Prensibi doğrultusunda ilk kez Gambiya’da işlenen suçları yargıladı. Söz konusu prensip, doğrudan bağ bulunmazsa da farklı ülkelerde işlenmiş ağır uluslararası hukuk suçları yargılamaya imkan tanıyor.

CELLE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.