Çeteler Libya’da suç işliyor 

Dünya Haberleri —

.

.

  • Uluslararası Af Örgütü, Libya’da ağır suçlar ve insan hakları ihlalleri işleyen SSA ve ISA milis gruplarının cezasız bırakılmasına tepki gösterdi ve yargılanmalarını istedi. 

Uluslararası Af Örgütü dün Libya’daki insan hakları ihlallerine dair yazılı bir açıklamada yaptı. Londra merkezli örgüt açıklamasında “Yaygın cezasızlık, Libya’da devlet tarafından finanse edilen İstikrara Destek Otoritesi (SSA) milislerini cinayetlere, keyfi gözaltılara, göçmenlerin ve mültecilerin keyfi gözaltında tutulmasına, işkenceye, zorla çalıştırmaya ve diğer ağır insan hakları ihlallerine ve uluslararası hukuk kapsamındaki suçlara karışmaya teşvik ediyor” dedi. 

SSA’yı El Kikli yönetiyor

Af Örgütü’nün yargılanmasını istediği SSA, Türk devleti ve Katar’ın desteklediği eski hükümet başkanı Fayiz El Saraj’ın bir kararnamesi ile Ocak 2021’de kuruldu ve sadece Başbakan’ın yetkisi altına verildi. Af Örgütü, devletin finanse ettiği SSA’nın Trablus’taki “en güçlü milis liderlerinden biri” olan Abdul Gani El Kikli tarafından yönetildiğini belirtti. Örgüt, Kikli’nin “uluslararası hukuk kapsamındaki ağır suç geçmişine ve ciddi ihlallere rağmen” bu göreve atandığına dikkat çekti. 

Dokunulmazlıkları var

El Kikli ve yardımcısı Lutfi El Harari’ye ilişkin şikayetler konusunda Nisan ayında Libya makamlarına mektup yazdıklarını belirten Af Örgütü, bu kişilerin daha fazla suç işlemesi, soruşturmalara müdahale etmesi veya dokunulmazlıktan yararlanmasının önüne geçilmesini istedi. Ancak bu talep şimdiye kadar yanıtsız kaldı. 

Maaşlarını devlet ödüyor

Lutfi El Harari, mevcut durumda Trablus merkezli İç Güvenlik Kurumu’nun (ISA) başında yer alıyor. Af Örgütü’ne göre ISA da “suçlara ve insan hakları ihlallerine karışan başka bir milis” grubu. Uluslararası Af Örgütü'nün Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölge müdür yardımcısı Diana Eltahawy, “Şiddete başvuran milis liderlerini meşrulaştırmak ve onlara devlet maaşlarını sorgusuz sualsiz vermek, onların başkalarının haklarını ceza almadan çiğnemeye devam etme güçlerini artırır” dedi.

El Kikli yargılanmalı

Eltahawy, El Kikli'nin yeni milislerinin göçmenlere ve mültecilere veya Libyalılara karşı korkunç suçlara karışmasının sürpriz olmadığını kaydetti ve ekledi: “10 yıldan fazla bir süredir komutası altındaki milisler, zorla kaybetmeler, işkence, yasadışı öldürmeler ve uluslararası hukuk kapsamındaki diğer suçlar yoluyla Trablus'taki Ebu Salim mahallesinin sakinlerini terörize ediyor. Abdul Gani El Kikli soruşturulmalı ve yeterli kabul edilebilir kanıt varsa adil bir yargılamayla yargılanmalıdır.” 

Erdoğan’ın çeteleri de Libya’da 

Libya’da siyasi istikrarsızlığın devam etmesinin en büyük suçlularından biri de Türk devleti. Çünkü Erdoğan rejiminin de Libya’da önemli sayıda bir paramiliter çete grubu var. Türk devleti, 2020 yılı başından bu yana Libya’ya toplam 18 bin civarında ‘Milli Ordu’ üyesi çeteyi gönderirken bunlardan en az 12 bin 835’i Efrîn-Ezaz hattı üzerinden önce Türkiye’ye, oradan da Libya’ya aktarıldı. Türk devleti, 15 bin dolayında olan çeteyi hala Libya’da tutuyor. Ayda 2 bin dolar maaş alan bu çeteler bir yandan Libya’daki işgalci Türk askerlerinin nöbetini tutuyor, diğer yandan da kamplarda askeri eğitim alıyor. Karma çete grupları arasında; daha önce Esad rejimine ve Kürt güçlerine karşı Suriye’de savaşan Süleyman Şah, Sultan Murat Tümeni, Hamza Tugayı, Süleyman Şax ve Siqur El Şimal Tugayı da bulunuyor. Bu gruplar da bulundukları her yerde insan hakları ihlalleri ve savaş suçuyla gündeme geliyor.

HABER MERKEZİ 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.