Cezası bozulmasına rağmen rehin

Türk cezaevleri/foto:AFP

Türk cezaevleri/foto:AFP

  • Yargılandığı davada doktor raporuna gerek duyulmadan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan hasta tutsak Ali Gözübüyük, cezası iki kez bozulmasına rağmen tahliye edilmiyor. 

Semsûr’da 13 Mayıs'ta gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen Ali Gözübüyük (49), yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Hilvan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Gözübüyük'ün avukatı Yusuf Özperçin, müvekkili hakkında verilen cezanın iki kez İstinaf Mahkemesi'nden dönmesine rağmen tahliyenin gerçekleşmediğini aktardı.

Kent genelinde benzer soruşturmalarda ciddi ihlaller yaşandığını söyleyen Av. Özperçin, şunları paylaştı: "Ali yargılandığı sırada, dosyaya sunduğumuz hastane raporları ve evraklarıyla Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevkinin yapılmasını ve isnat edilen suçları işleme ehliyetinin olup olmadığının değerlendirilmesini istemiştik fakat mahkeme çok komik bir gerekçeyle bu talebimizi reddetti. Mahkeme heyeti, durumunun iyi olduğunu söyledi. Bu kararı verirken de müvekkilimi bizzat görmedi. Düşünün bir mahkeme başkanı, yargılama esnasında Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısıyla bağlanan hakkında, onun sağlık durumunu ve suç işleme iradesini tespit etmiş oldu.”

Kararı Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdıklarını ifade eden Özperçin, mahkemenin 4. Ceza Dairesi tarafından dosyanın usul bakımından bozulduğunu aktardı. Özperçin, buna rağmen yerel mahkemenin kararında direttiğini, dosyayı yeniden istinafa taşıdıklarını, dosyanın ikinci defa bozulduğunu söyledi.

Özperçin, müvekkilinin sağlık durumundan dolayı cezaevinde kalamayacak durumda olduğunu vurgulayarak, hukuksuzluğun sonlanması ve tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti. ANTEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.