Cihan ve Nazım gibi…
Kadın Haberleri —

Emîna Şêx Bekir
- Emîna Şêx Bekir: Şehit Cihan ve Nazım'ın resmini arkalarında Tişrîn Barajı ile çizdim. Onların her gencin kalbinde hakikat arayışını yarattığını göstermek istedim. Hayalim onların izinden gitmek.
Emîna Şêx Bekir, 16 yaşında. Küçük yaşına iki göç sığdırdı; DAİŞ çeteleri 2014 yılında Kobanê’ye saldırdığında ailesiyle Serêkaniyê’ye göç etti. O sırada henüz 6 yaşındaydı. Burada tam da yeni bir yaşam kurmuşken 2019 yılında bu kez Türk devleti ve çetelerinin işgaliyle Hesekê’ye yönünü verdi.
Acılarını, sevinçlerini, özlemlerini ve hayallerini resim çizerek aktaran Emîna Şêx Bekir, gelecekte gazeteci olmak istiyor. Şu anda mücadelesinden etkilendiği kadın gazetecileri resmediyor. Ancak devrimde iz bırakan öncü kadınlar, savaşçılar ile şehit gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan’ın resimlerini de tuvale çizdi.
Vahşet herkese anlatılmalı
Hakikati yansıtmayı görev sayan Emîna, Jinha’ya şunları söylüyor: “Öncelikle özgür basın şehitlerinin resimlerini çizdim. İlk çizdiğim resim Şehit Ahmed Nasır'ındı. Direniş zamanındayız. Hangi cephede nasıl olursa olsun sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.”
Sanatımla destek oluyorum
Resimleriyle gazeteciliğe daha da bağlandığını anlatan Emîna, şöyle devam ediyor: “Kirli bir savaşın içinde yaşıyoruz. Bugün kalem, kamera, şarkı, silah ve vicdanla çalışıp elinden geleni yapmak herkesin görevi. Yaşımın genç olması ve çalışmalarıma devam etmem nedeniyle QSD savaşçılarına sanatımla destek olmak, savaşın ve direnişin gerçeklerini resimlerimle anlatmak istedim.”
Güçlü ve kararlıydı
"Cihan güçlü ve kararlı bir kadındı. Sevgisini her Kürt kadınının yüreğine inşa etti” diyen Emîna, Cihan ve Nazım’ın izinden giderek gazeteci olmak istediğini söylüyor: “Cihan, savaşın gerçeklerini aktaran her yerde görev aldı. En son işgalci Türk devletinin saldırılarını takip ederken şehitlik mertebesine ulaştı. Onun ve şehit Nazım'ın resmini arkalarında Tişrîn Barajı ile çizdim. Cihan ve Nazım'ın her gencin kalbinde sevgiyi ve hakikat arayışını yarattığını göstermek istedim. Bu yolun takipçisi olacağız ve gerçekleri ortaya çıkarmak için kalemimizi güçlendireceğiz. Hedefim gelecekte Cihan ve Nazım'ın takipçisi olabilmek. Ayrıca Tişrîn Barajı'nda tarihi bir direniş yürütülüyor. Herkesi görevini yapmaya ve direnişe destek vermeye çağırıyorum.” HESEKÊ