'Herkes çaba göstermeli'

Dünya Haberleri —

Çin ve Ukrayna heyetlerinin Kiev görüşmesi

Çin ve Ukrayna heyetlerinin Kiev görüşmesi

  • Rusya-Ukrayna savaşının son bulması için girişimlere başlayan Çin Özel Temsilcisi Li Hui, Kiev’den, “herkes çaba göstermeli” çağrısı yaptı. 

Çin bir yıldan uzun zamandır Avrupa sınırıda süren Ukrayna-Rusya savaşı için arabuluculuk çabalarına hız verdi. Moskova ile Kiev arasında aracılık etmek üzere Avrupa turuna başlayan Çin’in Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui, Ukrayna’ın başkentinde Zelenskiy ve Kubela ile görüştü. 
Çin temsilcisi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da dahil olmak üzere Ukraynalı yetkililerle yaptığı görüşmeler sırasında, savaşın sona ermesi için tüm tarafların ‘güven inşa etmesi ve ateşkes ilan edilip barış müzakerelerinin başlaması için elverişli koşullar yaratması’ gerektiğini söyledi. 

Sihirli bir formül yok
Li Hui, ülkesinin ‘imkanları dahilinde’ Ukrayna’ya yardım edeceğini vurgulayarak, Ukrayna’da ‘kriz için sihirli bir çözüm olmadığını’ belirtti. Kiev, Kuleba’nın Li ile görüştüğünü doğrulayarak, Ukrayna’nın toprak kaybetme veya çatışmayı dondurma gibi önerileri kabul etmeyeceğini kaydetti. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çin, uluslararası toplumu Ukrayna krizini çözmek için en büyük ortak zemini bulmaya teşvik etmeye hazır. Bir an önce çatışmayı durdurmak, ateşkes ilan etmek ve barışı sağlamak için herkes çaba göstermeli.” ifadelerine yer verildi.
Eski Moskova Büyükelçisi olan Li, Rusya’da birkaç gün sürecek ziyaretini tamamlamadan önce Polonya, Fransa ve Almanya’yı ziyaret edecek. Diğer yandan, Özel Temsilci Li’nin Kiev’de bulunduğu esnada Rusya Ukrayna topraklarının dört bir yanında hava saldırısı yaptı. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.