Çocuk katilleri cezalandırılmalı

Nihat Kazanhan’ın ailesi

Nihat Kazanhan’ın ailesi

  • Cizre’de katledilen Nihat Kazanhan’ın ailesi, AYM'nin yeniden yargılama kararıyla birlikte fail polis ile arkasındaki güçlerin gerekli cezayı almasını istedi. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015'te Polis Özel Harekat (PÖH) elemanlarının hedef aldığı 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, başından vurularak katledildi. Görüntüler, Kazanhan'ın silahla başından vurulduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine açılan soruşturmada, PÖH elemanı Mehmet Nurbaki Göçmez tutuklandı. Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde polise önce müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme, “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri uygulayarak Göçmez’in cezasını 13 yıl 4 aya indirdi. Aynı davada 3 polis de “suçu bildirmeme” gerekçesiyle 5’er ay hapis cezası aldı, 1 polisin cezası az bulundu.

Yargıtay cezaları onadı. Aile avukatlarının yaptığı başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi (AYM), cezada indirim yapılması ve faili olan diğer polislerin cezasız bırakılmasını, “yaşam hakkı ihlali” olarak kararlaştırdı. Mahkeme, ihlalin giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına ve kararın sanıklara daha yüksek ceza verilmesi için Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. AYM, Kazanhan ailesine 90 bin TL manevi tazminat verilmesine de hükmetti. Kararla birlikte yeniden yargılama başlayacak. 

Kararı duyan Kazanhan Ailesi, polisin ve faillerin gerekli cezayı almasını istedi. Aile, Nihat’ın katledilmesinin sadece polisle sınırlı olmadığını, arkasındaki güçlerin de araştırılarak cezalandırılması gerektiğini vurguladı. Baba Mehmet Emin Kazanhan, olayın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen aynı acıyı yaşadıklarını söyledi. Baba Kazanhan, yapılan yargılamada fail polise 13 yıl ceza verilmesinin “ödül” olduğunu ifade ederek, “Bugün birine bir taş atsan, neredeyse 20 yıl ceza alırsın. Devlet önce yaptığını inkar etti, ancak görüntüler ortaya çıktı. Nihat çocuktu, kimseye bir şey yapmamıştı” dedi. 

AYM’nin verdiği karara değinen baba Kazanhan, “Verilen karar bir yandan iyi, bir yandan kötü. İyi yanı belki fail daha büyük bir ceza alır. En azından biraz da olsa rahatlayacağız. Diğer yandan artık Nihat geri gelmeyecek. Nihat gibi katledilen bu halkın yüzlerce çocuğunun faili ortaya çıkarılmadı. Belki bu kararla o çocukların failleri de tekrar yargılanır. Bu açıdan iyi haberdir. Fail polise daha büyük bir ceza verilmesini umuyoruz” şeklinde konuştu. 
Oğlu katledildiğinden beri yas tuttan anne Ayşe Kazanhan ise “8. yıla giriyoruz. Tek bir bayramda dahi bayramlık elbisesi almadım. Bundan sonra da almam ve giymem. Bunu bize yapmaya ve yaşatmaya hakkı yoktu. Nihat’ım çocuktu, suçsuzdu, günahsızdı." ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.