‘Çocuk öldüren rejim istemiyoruz’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Direnişin sürdüğü İran’da protestolar yas ile iç içe sürüyor. Tahran’da rejimi protesto eden kadınlar “çocuk öldüren rejim istemiyoruz” diyerek değişim ve özgürlük talep etti.

İran’da Kürt kadını Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından, “rejim değişimi ve özgürlük” talebiyle başlayan direniş sürüyor. 56 gündür süren direnişte rejim güçlerinin Rojhilatê Kurdistan’da halkı sindirmek için her türlü yola başvurduğu kaydedildi. Her gün insanların gruplar halinde gözaltına alındığı, kaçırıldığı Rojhilatê Kurdistan’da dün de çok sayıda insan kaçırıldı. Bir gazeteci de kayboldu. Kamiyaran’da kaçırılan iki kişinin kimliği netleştirildi. Hengaw İnsan Hakları Örgütü kaçırılanların isimlerini açıkladı. Bir ay önce Dehgulan’da kaçırılan İrancell Ajansı’nın aktivisti ve yöneticisi İdris Sangin Abadi’den haber alınamadığı belirtildi.

Bir öğrenci katledildi

Öte yandan üniversitelerdeki direniş de devam ediyor. Tahran’ın Pars Yüksek Eğitim ve Mimarlık Enstitüsü, Bilim ve Kültür Üniversitesi, Amir Kabir Üniversitesi, Şiraz Ali Üniversitesi ve Bojnurd Tıp Bilimleri Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok üniversitede protesto mitingleri düzenlendi.

Hengaw’ın geçtiği bir bilgiye göre, 8 Kasım’da Kirmanşan vilayetine bağlı Şabadlı Alireza Karimi Irak’ta rejim güçleri tarafından dövülerek katledildi. Alireza Karimi, Arak Üniversitesi’nde mikrobiyoloji bölümü öğrencisiydi.

Protestolar sürüyor

Grevin sürdüğü Rojhilatê Kurdistan’ın Sine, Sine’ye bağlı Moşeş, Bokan, Mahabad’ta halk sokağa çıkarak rejimi protesto etti. Aynı kentlerde dün gece de direniş sürdü.

Momen Zand Karimi anıldı

Sine’de rejim güçleri tarafından katledilen Momen Zand Karimi, ailesi ve Kurdistanlılar tarafından mezarı başında anıldı. Anmada Sine’nin tanınan ve aynı aileden olduğu anlaşılan öğretmen Fatima Zand Karimi konuştu. Dijital medyaya yansıyan görüntülerde Fatima Zand Karimi, Kürtlerin en büyük gururunun 43 yıl önce de bu rejime hayır demiş olması olduğunu belirtti. Karimi’nin konuşması sırasında sık sık “Kurdistan, Kurdistan, goristana faşîstan” sloganı atıldı.

Bircend kentinde de gece sokağa çıkan gençler, rejime ait dev afişleri ateşe verdi.

Merîwan’da da rejim güçleri tarafından katledilen Muhtar Ahmedi’nin ölümünün 40. günü dolayısıyla protesto gösterileri düzenlendi.

‘Çocuk öldüren rejim istemiyoruz’

İran’ın İsfahan ve Dezful kentlerinde de gece yapılan protestolarda dini lider Hamaney’in posterleri ve rejimi temsil eden afişler yakıldı.

Meşhed, Tahran merkez ve ilçelerinde dün halk rejim karşıtı protestolar düzenledi. Dijital medyaya yansıyan görüntülerde Tehranpars’ta toplanan kadınların attığı “Çocuk öldüren rejim istemiyoruz” sloganları dikkat çekti.

Bandar Abbas’ta da sokağa çıkan halk “Bu, Seyid Ali’nin devrildiği yıl” sloganı atıldı.

Belucistan’da yas bitmiyor

Sistan-Belucistan’a bağlı Nosratabad’ta diğer bölgelerden gelenlerin geçişini engelleyen rejime ait kontrol noktası ateşe verildi. 

Öte yandan 30 Eylül’de Belucistan’da katledilen 93’ü aşkın insanın yası 40. gün dolayısıyla sürüyor.

Khodanur anıldı

Katledilenlerin 40. günü dolayısıyla öfkeli olan halk, katliamda yaralanan ve daha sonra bir direğe bağlanarak katledilen Khodanur’u unutmadı. Khodanur’un mezar görüntüleri ve dans ettiğini gösteren görüntüler dijital medyada yayınladı. Ayrıca İran genelinde birçok merkezde Khodanur’un direğe bağlanarak katledilmesi çeşitli eylemlerler protesto edildi. Khodanur’u anlatan karikatürler yayınlandı. 

Dans ile tanınan Khodanur, 30 Eylül’de rejim güçlerine karşı yapılan protestolar sırasında ağır yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Rejim güçleri Khodanur’u hastaneden alarak bir direğe bağlamış, aç ve susuz bırakarak katletmişti.

Saman Yasin

Jîna Amînî’nin katledilmesini protesto eden, direniş şarkıları söyleyen Kürt rap sanatçısı Saman Yasin’i durumu aciliyetini koruyor. Geçtiğimiz günlerde çıkarıldığı mahkemede 10 dakikada idam cezası verilen Saman Yasin’in durumuna dikkat çeken Hengaw’dan Soma Rostami, “Hükümetin insanları kolayca öldürdüğünü ve gözaltındakileri doğrudan idamla cezanladırmak istediğini biz biliyoruz. Saman Yasin ciddi bir tehlike altında ve onun sesi olmalıyız” açıklamasında bulundu.

Rejim tarafından gözaltına alınan diğer bir rap sanatçısı Toomaj Saleh’in ailesi yaptığı açıklamada, Toomaj Saleh’in ağır işkence gördüğünü belirtti.

Binlerce kişi idamla yargılanacak

Birleşmiş Milletler'in İran İnsan Hakları özel raportörü Javaid Rehman yaptığı açıklamada gözaltına alınan binlerce kişinin durumunun endişe yarattığını belirterek uluslararası toplumun İran'daki insan hakları ihlallerinin cezasız kalmaması için sorumlu olduğunu söyledi. Binlerce insanın halka açık mahkemelerde yargılanacağını dile getiren Rehman, “Bu kişilere yönelik suçlamalar arasında idam da var" diyerek, "İran içinde hesap verilebilirlik konusunda uygun bir ortam olmadığından uluslararası toplumun İran'daki insan hakları ihlallerine yönelik cezasızlık konusunda rolü ve sorumluluğu olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.