Çocuklar için ‘Oyun Çadırı’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Depremden etkilenen çocukların travma sürecini atlatması, adaptasyon sürecinin güçlendirilmesi için çeşitli çalışmalar yürüten Çocuk Kriz Ağı Masası’ndan Gulan Önkol, “Oyun Çadırı” kampanyası başlattıklarını duyurdu. Önkol hem çadır bağışları, hem de oyuncak bağışlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Mereş merkezli 6 Şubat depremleri 10 ayrı ilde büyük bir yıkıma yol açtı. Sadece binalar yıkılmadı aynı zamanda toplumsal bir yıkım da yaşandı. Depremden etkilenen çocuklar için “Oyun Çadırı” kampanyası başlatan Çocuk Kriz Ağı Masası’ndan Gulan Önkol, çocukların travma sürecini atlatması böyle bir kampanya başlattıklarını söyledi. Önkol, çocuklar için masa-sandalye, tatami, kırtasiye malzemesi ve oyuncaklara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kadın ve çocukların özgünlükleri görülmüyor

Çocuk Kriz Ağı Masası olarak Amed ve Semsûr’da çalışma yürüttükleri bilgisini veren Önkol, afetlerde çocukların ve kadınların yaşadıkları sorunların ve özgünlüklerinin görülmediğini kaydetti. Önkol, “250 gönüllü çalışanımızla sahadayız. Hem yaşamsal, hem de hijyen kitlerine ilişkin çalışmalarımız var. Beslenme sorunlarını çözme yönünde de dayanışma içerisinde olduğumuz kurumlar oldu” dedi.  

‘Oyun çadırları’ kuracaklar

 

Gulan Önkol

Çocuk ve kadın odaklı çalışma yürüttüklerine dikkati çeken Önkol, “Çocuk anneden ayrılamıyor. Bu tür durumlarda iki tarafın da en yüksek yararını düşünmek adına çalışmalarımızı hem kadın hem de çocuk odaklı yürütüyoruz" diye belirtti.  

“Yıkımın büyüklüğü yüz binlerce insanın bir daha evine dönememesi ya da evlerini bir daha kullanamaması demek” diyen Önkol, bu tablo karşısında çocukların uzun bir süre çadırlarda yaşamak zorunda kalacaklarını belirtti. 

Önkol, şöyle devam etti: “Bu konuda adaptasyon süreçlerinin de hızlandırılması ve kolaylaştırılması gerekiyor. Çünkü hem benimsemeleri hem de travma sürecini atlatmaları gerekiyor. Bunun için bizler de sahadaki gönüllü arkadaşlarımızla beraber oyun çadırları kurmaya karar verdik. Bunlar da yine gönüllüler aracılığıyla gerçekleşecek. Çocuklar için hem psiko-sosyal hem de efektif çalışmalarla bu desteklenecek.”

Hedef adaptasyon süreçlerini güçlendirmek 

Depremzede çocuklar için kullanılan dil ve yaklaşıma ilişkin de uyarılarda bulunan Önkol, “Çocuklara daha çok destekleyici bir yerden yaklaşmak gerekiyor. Çocuklar başlı başına bir birey ve her anlamda desteklemek gerekiyor. Çalışmalarımız daha çok bu temelde sürdürülüyor. Sahiplenme olgusu üzerinden değil de, bir birey oldukları kabul edilerek adaptasyon süreçlerini güçlendirici ve sosyalleşmelerini sağlayan nitelikte olacak çalışmalarımız” diye konuştu. 

Hem çadır hem oyuncak bağışı olmalı

Çocuk Kriz Ağı’nın başlatmış olduğu kampanyanın sanal medya hesapları üzerinden de sürdürüldüğünü hatırlatan Önkol, “Oyuncak talebimiz var. Ulaşabildiğimiz tüm toplanma alanlarına ulaşmaya çalışıyoruz. Sadece çadır kentler değil, camiler, okullar, sınırları zorlamaya çalışıyoruz çünkü her alanın ihtiyacı var” dedi. 

Önkol, hem çadır bağışları, hem de oyuncak bağışlarına açık olduklarını ifade ederek, her türlü desteğe açık olduklarını belirtti.  

Çocuklar için oyuncak ve çadır dayanışmasında bulunmak isteyenler (+90) 0505 623 27 51 numaralı telefon üzerinden irtibat sağlayabilir. 

EYLEM AKDAĞ-WELAT EKİN /MA-AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.