Darbenin bilançosu ağırlaşıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Myanmar'da 10 yıl önce iktidarı sivil bir hükümete devreden ordunun tekrardan darbe yaparak yönetime el koymasına karşı protestolar devam ederken, gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 60’a yükseldi.

 

Myanmar'da 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla darbe yaparak yönetime el koyan orduya karşı protestolar devam ediyor. Kolluk güçlerinin silahlı müdahalelerinde en az 60 gösterici yaşamını yitirirken 1500'ün üzerinde kişinin ise tutuklandığı bildirildi. Myitkyina kentinde düzenlenen gösteride iki kişinin başına isabet eden kurşun nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

Ülkede ordu güçlerinin gösterileri engellemek için Yangon ve Mandalay kentlerine askeri sevkiyatı sürerken, sendikaların darbeye karşı iş bırakma çağrısı yanıt buldu. Bu kentlerde mağazalar, fabrikalar ve bankalar kapılarına kilit vurdu.

Ordu güçlerinin protestoculara sert müdahalesi Burma İnsan Hakları Ağı’nın (BHRN) da gündemindeydi. Örgüt, Birleşmiş Milletler'i (BM) sorumluluğunu yerine getirmemekle eleştirdi.

BHRN Direktörü Kyaw Win yaptığı açıklamada, Myanmar'da yaşanlara dünyanın sessiz kalamayacağını belirterek, "Demokratik değerlere inanan ülkeler, barışçıl protestocuları korumalıdır" dedi.

Darbeci orduya karşı BM’nin şimdiye kadar herhangi bir adım atmadığını belirten Win, “BM, yükümlülüklerini yerine getirmiyor” diyerek tepki gösterdi.

MANDALAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.