Dayan’ın avukatını katletme girişimi

Serkan Karakaş

Serkan Karakaş

  • Cizre kayyumunun koruma polislerinin resmi araçla çarparak katlettiği Abdulgaffar Dayan’ın avukatı Serkan Karakaş, önceki gün polis tarafından araçla ezilmeye çalışıldı. 

Polis komiserinin kasıtlı olarak çarptığı Av. Serkan Karakaş’ın tedavisi sürerken, Türkiye Barolar Birliği, saldırıyı kınadı.  Şırnak’ta polisin kullandığı aracı geri geri hızlı bir şekilde üzerine sürerek ağır yaraladığı Serkan Karakaş, 24 Ocak’ta Cizre kayyumunun koruma polislerinin resmi araçla çarparak katlettiği Abdulgaffar Dayan’ın avukatlığını yapıyor. Merkez Mezbahane kavşağında önceki gün Şırnak Emniyet Müdürlüğü Destek Hizmetleri’nde çalışan bir komiserin kasıtlı olarak çarptığı Karakaş, kaldırıldığı Şırnak Devlet Hastanesi’nde ameliyata alındı. Karakaş, üç saatlik ameliyatın ardından normal servise alındı. 

Serviste tedavisine devam edilen Karakaş’ın, diz kapağının parçalanmasından kaynaklı ilerleyen süreçte farklı ameliyatlar geçirebileceği öğrenildi. Karakaşa bilinçli bir şekilde çarpan ve ilk ifadesinde “Gaipten bir ses duydum ve çarptım” diyen polisin ise Şırnak Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutulduğu iddia ediliyor. 

TBB, saldırıyı kınadı

 Türkiye Barolar Birliği (TBB), Karakaş’a yapılan saldırıyı kınadı. Saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “TBB ve Avukat Hakları Merkezi’mizle birlikte, bu menfur saldırının failinin gereken en ağır cezayı alabilmesi için hukuki sürecin başından sonuna kadar takipçisi olacağımızı meslektaşlarımıza ve tüm kamuoyuna duyuruyor, saldırıyı lanetliyoruz” denildi.  

Şırnak Barosu’nun açıklaması

Şırnak Barosu, avukat Serkan Karakış’ın durumuna ilişkin Şırnak Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda avukat katıldı. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, komiserin meslektaşlarını kasıtlı olarak yaraladığını söyledi. Avukat Karakaş’ın kendi aracının arızasıyla meşgul olduğu sırada polisin onun yanından geçtiğini, daha sonra geri geri hızlı bir şekilde gelerek Karakaş’ı vurduğunu kaydeden Dilsiz, “Soruşturmanın objektif, hukuka uygun, etkin ve denetlenebilir bir şeffaflıkla ilerleyebilmesi ve delillerin bizatihi soruşturma makamınca toplanabilmesi için avukat arkadaşlarımızın ortaya koydukları çabaya maalesef nöbetçi soruşturma savcısı ortak olmamış ve günboyu ‘istirahatinden’ ödün vermemiştir. Polis memurunun icra ettiği fiil kasten insan öldürmeye yönelik bilinçli bir eylem olmasına karşın soruşturma savcısının faili gözaltına alma yönünde iradesini ortaya koyması, polis memurunun ifadesinin alınmasının ardından gerçekleşebilmiştir. Olay mahallini gören mobese kamera kayıtlarının tarafımıza verilmesi, şüpheli polis memurundan kan ve idrar örneklerinin alınması için maalesef avukat arkadaşlarımız defalarca Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’nün kapısını aşındırmak zorunda kalmışlardır” diye anlattı.

Avukatın can güvenliğinin olmadığı yerde yurttaşın can güvenliğinden bahsedebilmenin imkansızlığına işaret eden Dilsiz, “Zira avukat hak arama hürriyeti ve bilincinin yegane öznesi, yurttaşın kamusal alandaki sesi ve yurttaşın vekaleten sözcüsüdür” dedi.

Polis görevden alınmalı

Polisin görevden alınması için İçişleri Bakanlığı’na seslenen Dilsiz, “Avukat Hakları Merkezi’mizin başkanına yönelik bu tutumu kabul etmemiz mümkün değildir. Şırnak Barosu olarak soruşturma sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve failin gerekli cezayı alabilmesi için olayın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” şeklinde konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.