DEDAŞ kaçak hilesiyle ceza kesiyor

  •  DEDAŞ’ın eski elemanları, polis ve asker eşliğinde operasyona gider gibi çalıştıklarını belirterek, bazı görevlilerin sayaçlara tel bağlayıp 'kaçak' göstererek, abonelere cezası kestiğini söyledi. 

DEDAŞ'ın Kürtlere ceza kesmek için nasıl hileler yaptığını gören ve buna itiraz eden çalışanlar, işten atılıyor.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ), Kürt kentlerinde elektrik sayaçların evlerden direklere taşınmasıyla yurttaşlara kesilen yüksek para cezalarıyla sık sık gündeme geliyor. Diyarbakır DEDAŞ’ta Kayıp Elektrik Birimi’nde çalışan Celal Üreyen, Ömer Şengün, Mahsun Yıldız ve Mesut Komur, 11 ve 13 Mayıs tarihleri arasında işten çıkarıldı; Mustafa Akkul, Önder Korkusuz ve ismi öğrenilemeyen bir mühendis ise istifa etti. İşçilerden Celal Üreyen ve Ömer Şengül, usulsüz işlemleri MA'dan Cengiz Özbasar'a anlattı.

Karşı çıktığı için atıldı

DEDAŞ’ta 9 yıldan fazla çalıştığını, son iki yılda da Enerji Kayıp Bölge Birimi’nde yer aldığını belirten Celal Üreyen, DEDAŞ’ın yaptığı usulsüzlüklere ve yurttaşlara kesilen yüksek elektrik cezalarına karşı çıktığı için işten çıkarıldığını söyledi. Üreyen, “Bu sorunları çözmek yerine iş akdimizi feshetmeyi kendilerince daha doğru gördüler. Saha çalışmalarında bazı personellerin bulaştıkları kirlilikleri duymamla birlikte; bu kirliliklerin kanıtlı olmasına rağmen hiçbir şey yapılmadı. Hatta en son gün Enerji Kayıpları Bölge yöneticisine ‘Birim olarak amacımız enerji kayıplarını sonlandırmak mı yoksa enerji kayıplarından nemalanmak mı?’ diye sordum. Amaçlarının nemalanmak olduğunu gerekçeleriyle anlattım. Çalıştığım süre zarfından şahit olduğum haksızlıkları toplantılarda dinlendirdim. Sonuç olarak işten çıkartıldım” dedi. 

'Yüksek ceza kesin'

DEDAŞ’ta görev yapan personelin, yüksek cezalar kesmeleri için baskı gördüğünü kaydeden Üreyen, “Personellerin işlerinden olmaması için vatandaşlar hukuksuz yere cezalar kesildiğine şahit oldum. Tabi tüm çalışanların böyle yaptığını söyleyemeyiz. Hakikaten etik şekilde işini yapan arkadaşlar da var ama bunlar sayısal olarak maalesef şu an için az düzeyde” şeklinde konuştu. 

Kaçak tel bağlanıyor

Birkaç ay önce mobil enerji kayıpları çalışmasının polis eşliğinden yapıldığını kaydeden Üreyen, şöyle devam etti: “Polis nezaretinde evlere girilmiş. Personeller kendi çantalarından bulundurdukları iletken telleri çıkarıp köprü dediğimiz sisteme başvurarak (söz konusu kabloyu elektrik saatine kendileri takıyor ve kaçak elektrik kullanıldığını kendi hazırladıkları kablolarla delillendiriyorlar) abone sahibini kaçak elektrik kullandığını kendilerince delillendirerek abonelere yüksek cezalar kestiklerine dair iddialar söz konusu. Daha önce de buna benzer çok iddia duymuştuk ama bu defa iddia bizzat bizim kendi personelimizden geldi. Bundaki temel hedef; maalesef performans denen çalışma aktivitesini yüksek gösterebilmek. Bunun sonucunda da vatandaşların karşı karşıya kaldığı ciddi cezaların olduğunu görmek, her defasında bölge insanı olarak bizi yönetimle karşı karşıya getiriyordu.” 

Tüketim düşükse de ceza

DEDAŞ’ın haksız yere yurttaşlara kestiği bir diğer para cezasının ise, düşük faturalı abonelere yüksek miktarda ceza kesme uygulaması olduğunun altını çizdi. Üreyen, şunları kaydetti: “Enerji ölçümlerinde elektrik tüketimi düşükse de cezalar kesiliyor. Afaki bir şekilde cezai işleme tabi tutulan sayısız vatandaş var.” 

Vurkaç yapın

Üreyen, enerji kayıpları saha çalışması yapılacağı zaman dağlık alanlarda jandarmadan, şehirlerde ise polislerden destek alındığını kaydederek, son dönemlerde personelle, “Gidilen evlerin hiçbirinden imza almayın, vurkaç yapın” denildiğini söyledi. 

Ceza döngüsü

Enerji kayıpları çalışmalarında vatandaşlara abonesizlikten ötürü de cezaların yazıldığını söyleyen Üreyen, cezadan sonra talebi doğrultusunda abonelik başvurusuna rağmen abonelik verilmediğini; cezai işlemi periyodik bir döngüye evrildiğini belirtti.

Operasyona gider gibi 

DEDAŞ’ta aynı haksızlıklara karşı çıktığı için işten atıldığını kaydeden Ömer Şengül ise şunları kaydetti: “Askerler bizlerle geliyordu ve sanki askeri operasyona çıkıyormuşuz gibi çalışıyorduk. Bazı personellerin delil ve kaçak kullanımı söz konusu olmadan yurttaşlara ceza kestiği oluyordu. Ben de bunu diğer arkadaşlarım gibi yönetime ifade ettim ama bu sorunu çözmek yerine bizi işten çıkardılar.”    AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.