Değişen bir şeyler var

Kadın Haberleri —

.

.

  • Newaya Jin kadın gazetesi, ‘Değişen bir şeyler var’ manşetiyle okuyucuyla buluştu. 18. yılına giren gazete, 8 Mart’tan Newroza, Ermeni Soykırımı’na kadar pek çok konuyu gündeme taşıyor.

Avrupa’da kurulan Newaya Jin kadın gazetesi Nisan sayısıyla birlikte 18. yılına girdi. Hiç aralıksız yayın hayatını sürdüren Newaya Jin’in 205. sayısı, ‘Değişen bir şeyler var’ manşetiyle okucuyla buluştu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolasıyla gerçekleştirilen eylemler, 2022 Newrozu’nun verdiği mesajlar ile 1915 Ermeni halkının soykırımına ilişkin konuların ele alınıp değerlendirdiği gazetede ayrıca ekoloji ve kültür konularına da yer verildi. 

Erk aklına karşı direniş

Otoriter rejimler karşısında kadın hareketlerinin yerel ve ulus-aşırı düzeylerde görünürlüğünün arttığı bir 8 Mart'ın daha yaşandığını ifade eden siyaset bilimci ve akademisyen Simten Coşar, her yere sızabilen erk aklına karşı direnişin sesini yükseltmenin mümkün olduğunu hatırlattı. 

Aynı başlığı yorumlayan siyasetçi Nîlufer Koç ise, 111 yıl sonra “Jin Jinan Azadî” sloganının 8 Mart alanlarında haykırıldığını vurguladı.

 2022 Newrozu’nun taşıdığı mesajlar 

2022 Newrozu’nun içerdiği mesajları değerlendiren Roza Metîna, Kürt halkının hava muhalefetine rağmen 7’den 70’e alanlara akmaktan geri durmadığını ifade etti. Kimi bölgelerde gerçekleştirilen kutlamalara dair detayları paylaşan Metîna, bu yılki Newroz’un verdiği mesajlar ve yaşattığı coşkulu atmosfer ile tarihe geçtiğini ifade etti.

Gazete, 4 Nisan vesilesiyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çocukluğu ve yaşamına dair özel bir röportaja da yer verdi. 

İnkar koyulaşıyor Nisan ayında 

Nisan ayında Türkiye’de inkarın koyulaştığı tespitinde bulunan gazeteci yazar Alin Ozinian, 24 Nisan 1915 Ermeni soykırımına dair detayları bir anı/anlatı makalesi ile aktardı. 

Ozinian, “Osmanlı İmparatorluğun’da Ermenilere uygulanan soykırım politikasının erkeklerin toplanması ve yok edilmesinden başlayarak, Ermeni halkının Suriye çöllerine sürülmesiyle devam etti”ğini anımsattı. Soykırım politikasının en çok da Ermeni kadınların kimliğine ölümcül bir darbe vurduğunu belirten Ozinian, bu gerçeği katliamı yaşamış aile büyüklerinden olan Martha’nın hikayesi yoluyla aktardı.

Ekolojiden kültüre pek çok konunu yer aldığı gazetede Sultan Gülsün, Hêja Zerya, Medya Doz, Sarah MARCHA, Berjîn Tekoşer, Fidan Yıldırım, Zîn Koçer, Laleş Rênas’ın yazılarını koyabilirsiniz.

Newaya Jin’in Nisan sayısına websitesi newayajin.net üzerinden ulaşabilirsiniz. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.