Değişiklik memnun etmedi

Dünya Haberleri —

Ranil Wickremesinghe

Ranil Wickremesinghe

  • Protestolar ardından devlet başkanının istifa ettiği, OHAL’in ilan edildiği Sri Lanka’nın yeni lideri seçildi. Protestocuların hedefindeki geçici Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe yeni devlet başkanı seçilmesi protestocuları memnun etmedi. 

Sri Lanka Parlamentosunda yapılan oylamada, Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremesinghe, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi. Ekonomik ve siyasi krizdeki ülkenin 225 üyeli parlamentosunda yapılan gizli oylamada, hükümet karşıtı protestoların ardından ülkeden ayrılan, 14 Temmuz'da elektronik postayla istifa eden ve Singapur’da bulunan 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın yerine gelecek isim belirlendi. Oylamada, Wickremesinghe, 82'ye karşı 134 oyla parti rakibi Dullas Alahapperuma'yı mağlup ederek Devlet Başkanı seçildi.

2024'e kadar görev yapacak

Seçimde, Wickremesinghe'nin yanı sıra muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Bakan ve Hükümet Sözcüsü Dullas Alahapperuma ile parlamentodaki Marksist kanadın lideri Anura Kumara Dissanayake yarıştı. Oylamadan galibiyetle çıkan Wickremesinghe, normal şartlarda görev süresi 2024'te dolması gereken Rajapaksa'dan geriye kalan 2 yıl boyunca görev yapacak.

Rajapaksa’nın yakın dostu

Parlamento çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemleri alınırken, protestocular ise Rajapaksa ailesiyle yakın ilişkileri olan Wickremesinghe'nin seçilmesi nedeniyle tepkili. El Cezire muhabiri Minelle Fernandez’in haberine göre, “Pek çok protestocu, Rajapaksa istifa etse bile ailesinin burada hala çok etkili olduğuna inanıyor" izlenimine yer verdi. 

Parlamentoda çoğunluğu elinde tutan ve koalisyon ortağı olan eski Devlet Başkanı Rajapaksa'nın partisinin de büyük ölçüde Wickremesinghe'yi desteklediği belirtiliyor. 

Eski Başbakan Wickremesinghe, 1999 ve 2005 devlet başkanlığı seçimlerinde de aday olmuş ancak seçilememişti. 

KOLOMBO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.