Dersim Soykırımı tanıklıkları Shoah arşivinde

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu’nun 2009 yılında başlattığı Dersim Soykırımı sözlü tarih çalışmasının belgeleri, 17 Kasım'da Berlin'de düzenlenen toplantıyla katliam ve soykırımlarla ilgili arşiv çalışması yapan USC Shoah Vakfı’na teslim edildi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu’nun 2009 yılında başlattığı Dersim Soykırımı sözlü tarih çalışmasının belgeleri, 17 Kasım'da Berlin'de düzenlenen toplantıyla katliam ve soykırımlarla ilgili arşiv çalışması yapan USC Shoah Vakfı’na teslim edildi. Toplantıya, Cem Özdemir, SPD Milletvekili Sevim Aydın, Sol Parti’den Hakan Taş ile Berlin Kreuzberg Belediye Başkanı Clara Hermann da katıldı.

Artık Gerçek’ten Taner Aday’ın haberine göre söz konusu sözlü tarih çalışması, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ile Clark Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla oluşturuldu ve 1937-38 soykırımından kurtulan ve sekiz ayrı ülkede yaşayan insanlarla 360 görüşme yapıldı.

Bir dönüm noktası

Toplantının açılış konuşmasını Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir yaptı. Özdemir, "Böyle bir suçla yüzleşmek kolay değil. 15 yıl çalışıp, hem Türkiye’de; hem de diasporada 360 video kaydı yaptınız. Bunu canı gönülden takdir ediyorum" dedi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu 2.Başkanı Kemal Karabulut ise konuşmasında Dersim Soykırımı’nı yaşayanların çocuklarının yıllarca kahredici bir sessizlikle büyüdüğünü dile getirdi. Karabulut, ”Bu sözlü tarih görüşmeleri tutanaklarının, dünyanın en büyük görsel arşivi olan SHOAH VAKFI’na teslim töreni, Türkiye demokrasi tarihi açısından bir dönüm noktası olarak da görülebilir" diye konuştu.

350 mağdur ile görüşme

Dersim Tertelesi Sözlü Tarih Projesi sözcüleri Dicle Akar ile Hasan Dursun da, 1938 katliamından 72 iki yıl sonra katliam kurbanlarının çocukları, torunları olarak, başlattıkları çalışma için 8 ayrı ülkede yaşamakta olan 350 mağdur ile 700 saate varan kayıt yapıldığını belirttiler.

Soykırım belgelerini topluyor

Toplantıya katılan USC Shoah Vakfı Müdür yardımcısı Dr. Kori Street ise konuşmasına “Bugün burada, USC Shoah Vakfı ile Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu arasındaki ortaklığı kamuoyuna duyurmaktan onur ve mutluluk duyuyorum” diye başladı.

Vakfın, “Şindler’in listesi” filminin yapılmasından sonra 1994 yılında kurulduğunu dile getiren Dr. K. Street, Vakfın, soykırımdan kurtulanlar ile tanıkların anlatımlarını kayıt altın almak, onları sonsuza kadar saklamak, bu anıları, eğitim ile araştırma yoluyla yaşatmak için kurulduğunu söyledi.

Erişime açılacak

Dersim Federasyonu’un USC Schoah Vakfı’na sağladığı söyleşileri almaktan onur duyduğunu söyleyen Dr. Street, “Bu etkileyici tanıklıkları, görsel tarih arşivimizdeki 55.000 diğer tanık söyleşileri ile birlikte korunacak, dijitalleştirilecek, indekslenecek, böylece dünya çapında erişilebilir hale getirilecektir“ dedi. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.