‘Devlet sırrı’ kararını kaldırın

Paris yürüyüşü

Paris yürüyüşü

  • Kurdistanlılar ve dostları Paris’ten seslendi, ‘devlet sırrı’nı kaldırın, katilleri korumayın, adalet istiyoruz.  Fransız seçilmişler, sendika temsilcileri, feminist örgütler, ekolojistler, hukukçular ve insan hakları savunucularının yanı sıra Türkiyeli devirimci örgütler ile bir çok halktan insanı bir araya getiren yürüyüş ve mitingde “adalet istiyoruz” dendi. 

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 23 Aralık 2022’de katledilen Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın katillerinin açığa çıkarılması, dava dosyalarındaki gizlilik kararının kaldırılması talebiyle on binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Gare du Nord’da bir araya gelerek République meydanına kadar yürüdü. 
Kurdistanlılar ve dostları, Fransız seçilmişler, sendika temsilcileri, feminist örgütler, ekolojistler, hukukçular ve insan hakları savunucularının yer aldığı yürüyüşte, kitle sık sık “PKK intikam”, “Bijî Serok Apo”, “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Şehîd Namirin” ve “Terörist Erdoğan” sloganları attı. 
Paris Barolar Birliği Başkanı, Genç Nöbet Hareketi Temsilcisi, parlamenterler toplanma alanında kitleye seslendi. 
5 kortejden oluşan yürüyüş kolunun République meydanına ulaşması sonrası planlanan miting, şehitler için saygı duruşu ile başladı. Kitleye seslenen CDK-F Eşbaşkanı Xane Akdoğan, “Değerli halkımız, hepiniz hoş geldiniz. Evîn Goyî, Mîr Perwer, Apê Abdurrahman şahsında Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenleri saygıyla anıyorum. Ne kadar acımız olsa da güçleniyoruz, ne yaparlarsa yapsın biz kazanacağız, onlar kaybedecek” dedi. 

Mücadeleyi sürdürerek intikam alacağız
CDK-F Eşbaşkanı Abdullah Ülmez ise yürüyüş ve mitinge katılanlara teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Değerli dostlar, tarihsel bir süreçten geçiyoruz. Karşımızdaki güç, barbar ve katil sürüsüdür. Siz bugün bu yürüyüşe ve mitinge katılımınızla hiçbir barbar gücün Kurdistan özgürlük mücadelesinin önünde duramayacağını gösterdiniz. Biz Evîn Goyî’yi, Apê Abdurrahman ve Mîr Perwer’i anıyoruz. Aynı zamanda 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i anıyoruz. Onların davalarını sürdüreceğiz. CDK-F olarak bu iki katliam açığa çıkmadan mücadelemiz sonlanmayacak. En büyük intikamımız, onların mücadelesini yaşatmak olacaktır” dedi. 

PKK yasağı katliamlara yol açıyor
CDK-F Dış İlişkiler Sözcüsü Agit Polat, konuşmasında Fransa-Türkiye ilişkilerini eleştirerek, işgalci Türk devletinin Fransa için müttefik değil, düşman olduğunu belirtti. Birinci Paris Katliam dosyası üzerindeki devlet sırrının kaldırılmasını talep eden Agit Polat; “Bu devlet sırrını  kaldırmak zorundasınız, başka çareniz yok. 10 senedir adaletin açığa çıkmaması normal midir? Paris’teki Kürtler hükümetin koruması altında olmalıdır. Sizin sessiz onayınız nereye kadar sürecek? Türkiye ile olan işbirliğiniz nereye kadar sürecek? Hala anlamadınız mı Türkiye’nin Ortadoğu’da, Afrika’da yaşattıklarını? Türk devleti müttefikiniz değildir. Eğer 9 Ocak aydınlatılsaydı bugün yaşanan katliam vuku bulmayacaktı. Bugün zamanı geldi; tüm katliamları aydınlatma zamanıdır. Bu Fransa’nın onurudur. Fransa adaletinin onurudur. Kimse bir kişinin katil olduğuna bizi inandırmaya çalışmasın. Biz karşımızdaki devleti tanıyoruz. Zor dönemler yaşıyoruz. Ana topraklarımızı işgal eden bu devlet, 23 Aralık’taki saldırı ile tüm Kürtleri katletmek istediğini gösterdi. Fransa’nın objektif bir çözüm önerisi olmalıdır. PKK Kürt halkını temsil eden bir örgüttür. Kürtlere PKK’nin “terör örgütü” olduğu safsatasını kabul ettirmeye çalışmayın. Artık zamanı geldi PKK’yi terör örgütleri listesinden çıkarın. PKK terör örgütleri listesinde olmasaydı 9 Ocak katliamı olmayacaktı, 23 Aralık katliamı olmayacaktı. Bırakın bu teraneleri bize yutturmaya çalışmayın. Sayın Macron Kürt halkının neden bu kadar asabileştiğini anlamak zorundasınız. Devlet sırrı kararını kaldıracak tek yetkilisiniz. Fransa halkının seçilmişleri, biliniz ki bu mücadeleyi yürütmek çok önemli ve elzemdir! Son olarak Kürt halkı asla diz çökmeyecek, adalet talebinde ısrar edeceğiz!”

Fransa ‘devlet sırrı’ yasağını kaldırmalı
CDK-F temsilcilerinin konuşması sonrası 1. ve 2. Paris katliamlarında şehit düşenlerin aileleri kitleye hitap etti. 
Sakine Cansız’ın ailesi adına konuşan kardeşi Metin Cansız, kitleye “Hepiniz Sakine’nin ailesisiniz” derken, Evîn Goyî’nin kuzeni Zeynep Kara, “Evîn Goyî arkadaşın ailesi olarak tüm gelenlere hoş geldiniz diyorum. Burada görüşecektik ancak sabahtan onu göremedim. Her ne kadar üzgün olsak da onun anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Acımız büyük, yüreğimiz kanıyor. Türk devleti ve ortakları ne kadar bizi öldürmeye çalışsa da, yok etmek istese de asla onun önünde diz çökmeyeceğiz. Fransa devleti eğer Kürtlerin dostu ise Heval Sara, Rojbîn ve Ronahî ile Heval Evîn, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’a yönelik saldırıları aydınlatsın.”
Şehit Abdurrahman Kızıl’ın ailesi adına konuşan Cemal Turan, “Değerli devrimci halkımız hoş geldiniz. Düşmanımızın tarihi barbarlıktır. Bizi katletmek istiyor. Siz bu katliamlara karşı direniyorsunuz. Bu nedenle hoş geldiniz. Kürt halkı tarihinden alıyor barış sevdasını da savaşını da. Ancak düşmanımız Kürt gerillasına karşı her türlü pisliği yapıyor, gerillaya karşı kimyasal silah kullanıyor. Ancak asla başaramayacak.”
Şehit Mir Perwer’in ailesi adına konuşan Musa Alan ise “10 yıl önce Paris’te Sara, Rojbîn ve Ronahî katledildi. 23 Aralık’ta ise Mîr Perwer, Heval Evîn ve Abdurrahman Kızıl yine Paris’te katledildi. Karşımızdaki güç barbardır. Ama Karşımıza kim çıkarsa çıksın asla boyun eğmeyeceğiz. Nasıl Mir Perwer Hozan Serhad’ın yolundan gidip Kurdistan sanatının gelişmesi ve yayılması için mücadele ettiyse biz de Hozan Serhadların, Mîr Perwerlerin yolundan gideceğiz” dedi. Musa Alan, Mir Perwer’in yazdığı bir stranını miting alanında okurken kitle duygulu anlar yaşadı. 
TJK-E adına ise Cemile Renkliçay söz aldı. Paris Şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Renkliçay, “Onlar Kürt mücadelesinin öncüleriydi. Ömer Güney MİT üyesiydi, cezaevinde kuşkulu bir şekilde öldü. Biz bu mücadelenin peşini bırakmadık. Fransa Türk devlet yetkililerinin yargılanmasını engellemek için devlet sırrı kararı getirdi. Bizim mücadelemiz sürecek. Evîn Goyî’nin bir ırkçı tarafından katledildiğine inanmıyoruz, bu siyasi bir cinayettir. Kürt Kadın hareketi olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. 2013 dosyası üzerindeki devlet sırrı kararı kaldırılsın. Biz Fransa’da Fransız devleti koruması altında olan mülteciler, burada mücadelemize devam edeceğiz.” 
Aydar: Önder Apo çizgisinde yürüyeceğiz
KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar da, “10 yıl önce bu katliam yaşandı ama hala aydınlatılmadı. Bugün on binlerce Kürt olarak burada adalet için toplandık. Biz katilleri biliyoruz. Belki tetikçiler buradaydı ama karar vericileri Ankara’daydı. Planlayıcıları Ankara’daydı. 2013’te Paris’te arkadaşlarımız Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez katledildi. Bu dosya aydınlatılmadı. O nedenle Türk devleti ikinci katliamı planladı. Türk devleti ne yaparsa yapsın bu kervan menziline varacaktır. Ne kadar katliam yaparsa yapsın biz kararlıyız; özgürlüğe ulaşacağız, Önderliğimizi özgürleştireceğiz. Kurdistan’ı özgürleştireceğiz. Şehitleriniz sadece Kürtler değildir, başka halklardan da şehitlerimiz var. İki gün önce MLKP üyesi iki arkadaş Hesekê’de şehit düştü. Ahmet Şoreş (Zeki Gürbüz) ve Fırat Newal (Özgür Namoğlu) işgalci Türk devlet saldırısında şehit düştü. Zeki arkadaş buradan Rojava Devrimine katıldı. Türk devleti, Rojava’ya, Bakur, Başûr ve Rojhilata; her tarafa saldırıyor ama biz de direneceğiz. Ne olursa olsun ülkemize adaleti getireceğiz. Önder Apo çizgisinde yürüyeceğiz. Şehitlerimizin çizgisinde yürüyeceğiz.” 
KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da Fransa devletinin bu katliamları açığa çıkartmakla sorumlu olduğunu vurgulayarak, “Fransa halkı kendi ülkesindeki iki katliamla ilgili devletine hesap sormalı. Türk devleti cenazelerimize bile tahammül edemiyor, nasıl ki bir anaya oğlunun kemikleri kargoyla gönderildi, Mîr Perwer’in naaşı da bir kepçeyle kaçırılarak gömülmek istendi. Biz bunun hesabını soracağız. Ölülerimize bile tahammülü olmayan bir devlet faşizmi ile karşı karşıyayız. Kürt kadınları başta olmak üzere başta Türk devletine en büyük cevabımız Kadın Devrimi olacaktır” dedi. 
10. Paris Belediye Başkanı Alexandra Cordebard da katliamlar nedeniyle üzüntüsünü dile getirerek, burada yer alan tüm seçilmişler olarak Kürtlerin yanında olduklarını vurguladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.