DİSK: Bizim elimizdedir

  • DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, 1 Mayıs’ta herkesi alanlara çağırarak “Emeğin, barışın, demokrasinin egemen olduğu, emeğin dünyasını kurmak bizim ellerimizdedir” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 1 Mayıs’a çağrı amacıyla Ankara'da Ulus heykel önünde basın açıklaması yaptı. “Bu böyle sürmez, birlikte değiştireceğiz. Hep birlikte 1 Mayıs’a” yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, milyonlarca insanın açlık ve yoksulluk sınırının altında ücretle çalışmasına, artan hayat pahalılığı karşısında temel tüketim maddelerine dahi erişilemez hale gelmesine dikkat çekti. Görgün, “Milyonlarca gencimiz iş aramaktan harap ve bitap hale gelerek ülkenin geleceğinden umudu kesmişken bir avuç sermaye sahibi servetlerine servet, rantlarına rant katıyor” dedi.

İktidarın zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul hale getiren politikalardan vazgeçmediğine değinen Görgün, “Yandaş şirketlerin vergileri sıfırlanıyor. Dövize endeksli ihaleler ile ayrıcalıklı şirketler ihya ediliyor. ‘Kur Korumalı Mevduat Hesabı’ adı altında bankalara ve zenginlere kaynak aktarılıyor. İşsizlik gittikçe derinleştiriliyor. İşsizlik Sigortası Fonu bir avuç sermayedara peşkeş çekiliyor” şeklinde konuştu.

İnsanca yaşam için yan yana gelmenin önemine işaret eden Görgün, “Biz birleşirsek ayrıcalıklı şirketler ihya edilemez, alın terimiz bankalara ve zenginlere kaynak olarak aktarılamaz. Biz birleşirsek işçiye emekçiye geçinebileceği bir ücret, işsize iş buluncaya kadar işsizlik ödeneği, çocuklarımız için umut dolu bir gelecek kalır. Emeğin, barışın, demokrasinin egemen olduğu, emeğin dünyasını kurmak bizim ellerimizdedir” diye vurguladı.

Görgün, şu talepleri sıraladı: “Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, bu hizmetler tüm vergilerden muaf tutulmalıdır. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler artırılmalıdır. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) emeklilik hakları bir an önce verilmelidir. Ücretlerin üzerindeki vergi yükü azaltılmalı, adaletli bir vergi düzeni kurulmalıdır. Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.”

Tandoğan Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs mitingine çağrı yapan Görgün, “Bu düzen böyle gitmez. Birlikte değiştireceğiz. Türkülerimizle, halaylarımızla, umutlarımızla 1 Mayıs’ta buluşuyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.