Dört yılda 6 ayak yapıldı

  • Cizre Belediyesi’ne atanan 3 kayyumun 73 milyon TL harcadığı Taş Köprü’nün dört yılda sadece 6 ayağı tamamlandı.

 

Şırnak’ta Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki Cizre Belediyesi'ne 17 Kasım 2016'da kayyum olarak atanan kaymakam Ahmet Adanur’un yerine, 20 Ağustos 2017’de ise Gaziantep Vali Yardımcısı Faik Arıcan ikinci kayyum olarak atandı. Arıcan, Dicle Nehri üzerinde 11 gözlü "Taş Köprü" yapılması için karar aldı. İsmail Ebuliz ElCezeri adı verilen ve 348 metre olacak taş köprünün yapımı, 2017’de 25 milyon TL’ye ihale edilmesinin ardından 2018’de başladı. Egecen Akaryakıt Nakliyat İnşaat, Turizm, Sanayi, Tic. A.Ş. ve Pek-Er İnşaat, Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi iş ortaklığı arasında sözleşme imzalandı. Köprünün inşaatına başlayan firma, köprünün iskelesini oluşturan 11 ayaktan sadece 6 ayağını tamamladıktan sonra çalışmaları durdurdu. Kayyum Arıcan’ın, firma yetkililerine hak bedeli olarak bir kuruş bile ödeme yapmadığı belirtildi. Kayyum, 25 milyon TL’nin akıbetine dair herhangi bir açıklama yapmadı. 

31 Mart 2019'da seçimlerinin ardından yüzde 79 oyla yönetime geçen Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cizre Belediyesi Eşbaşkanları 29 Ekim 2019'da görevden alınarak, yerlerine kayyum atandı. Kayyum olarak atanan ilçe kaymakamı Davut Sinanoğlu da "Taş Köprü" projesinin revize edilmesi ve bunun da yapılacak “Millet Bahçesi” ile birleştirmesi kararı aldı. Sinanoğlu döneminde yapılan "Taş Köprü" projesinin ihale bedeli 31 milyon TL olarak belirlenerek, açılan ihale 48 milyon 951 bin 228 TL bedelle yine aynı firmaya verildi. 

Köprü ihalesinden kısa bir süre sonra 21 Ağustos’ta Sinanoğlu'nun yerine Siirt'in Baykan ilçesi kaymakamı Mehmet Tunç atandı. Tunç’un atanmasıyla birlikte köprü projesi "Mali tasarruf" gerekçesiyle tekrar durduruldu. Ancak ihale edilen 73 milyon liranın akıbetine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Dört yılda 3 kayyum iki ihale

HDP’li belediye döneminde kayyumun bıraktığı bütün borçlara rağmen sürdürülmek istenilen köprü projesi, ihaleyi alan firma tarafından durdurulmuştu. Dört yıl içinde 3 kayyum değiştiren ve iki kez ihale edilerek aynı firmaya verilen köprü projesinin akıbeti bilinmiyor. 

Görevden alınan HDP’li Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ, “Kayyumların yapmak istediği ama bir türlü yapamadığı köprü, 73 milyona mal olmuş. 'Bu çok pahalı ben ödeyemem' gerekçesiyle iptal ediyorsun ama aynı firmaya bu sefer iki katına ihale veriyorsun. Bu rant değil de nedir, hırsızlık ve talan değil de nedir?" diye sordu.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.