Dr. Ciwan Mustafa: Sağlık alanında da savaş veriyoruz

Dünya Haberleri —

.

.

  • Berlin’deki bir konferansa online katılarak Rojava’daki ciddi doktor açığına ve tıbbi malzeme ile ilaç tedarikindeki sıkıntılarına dikkat çeken Dr. Ciwan Mustafa, “Sadece askeri alanda değil, sağlık alanında da savaş veriyoruz” dedi.

HAKAN TÜRKMEN / BERLİN

Kuzey-Doğu Suriye’nin sağlık alanında yaşadığı sorunlar Pazar günü Berlin’de yapılan bir konferansta masaya yatırıldı. 
Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Berlin Temsilciliği’nin organize ettiği konferansa; Rojava Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Dr. Ciwan Mustafa, Almanya Yoksullukla Mücadele ve Sağlık Derneği’nden (A+G) Dr. Basrawî Ali, Rojava Üniversitesi Tıp Fakültesi Eşbaşkanı Dr. Abeer Hassaf ve Özgür Berlin Üniversitesi’nden Antropolog Şermin Güven katıldı. 

İnsani yardıma erişim talebi
Franz Mehring binasında yapılan konferansta, işgalci Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal eden saldırıları ve Rojava’ya yönelik ambargo ele alınarak, yaşanan sağlık sorunlarına dair çözüm önerileri tartışıldı. Sabah saatlerinden başlayarak gün boyu devam eden konferansın moderatörlüğünü Uluslararası İlk Yardım Derneği’nden Dr. Simon Becker’in yaptı. “Kuzey-Doğu Suriye’ye Sağlık Hizmetleri’nin Karşılanması" başlığıyla yapılan ilk konferansta Rojava’nın insani yardıma erişiminin garanti altına alınması çağrısı yapıldı.

Yeni sağlık sistemi şart
Konferansa online katılarak Rojava’da sağlık alanında yaşanan sorunların devam ettiğine dikkat çeken Dr. Ciwan Mustafa, “Suriye’de sağlık sistemi çökmüş durumda. Rojava’da yaşayan 6 milyon civarında insanın hayati tehlikesine karşı yeni bir sağlık sistemi inşa etmemiz gerekiyor” dedi.

17 bin kişi salgından etkilendi
Kolera salgınına dair son verileri de paylaşan Mustafa, “Rojava’da 17 binden fazla insan kolera salgınından etkilendi. Sadece askeri değil, sağlık alanında da bir savaş veriyoruz. Türk devletinin saldırıları her alanda sürüyor. DAİŞ zihniyetine karşı insanlık savaşı verenlerin tedavisinin dahi yapılmasında güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

Ciddi doktor açığı var 
Tıbbi malzeme ile ilaç tedarikinde de sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Mustafa, Rojava’da ayrıca çok büyük bir doktor açığının olduğunu söyledi ve ekledi: “Savaşlarda sürgün olan 10 bin doktor şu an Almanya’da yaşıyor. Birçok alanda sağlık çalışanı eksikliği yaşanıyor. Doktor yetiştirilmesi için Rojava’daki Tıp Fakülteleri’nin desteklenmesi gerekiyor.”

Betondan duvarlara tepki
Dr. Basrawî Ali ise işgalci Türk devletinin sınır hatlarını DAİŞ’li çetelere açtığını ve birçoğunun tedavisini karşıladığına dikkat çekti. “Biz ise Kobanê’den bir sağlık merkezine ulaşmak için 4-5 saat yol katetmek zorundayız” diyen Dr. Ali, Türk rejiminin sınıra betondan duvarlar örmesine de tepki gösterdi.

Dronlarla siviller katlediliyor
Dr. Ali, Türk devletinin saldırılarına dair ise şunları söyledi: “Türk rejimi, halkın yüzde 98’inin Kürt olduğu Kobanê’ye intikam mantığıyla saldırıyor. Kobanê’yi alamadılar, intikamını sivillerden alıyorlar. Bizim günlerce, aylarca iyileştirmeye çalıştığımız hayatları 1 saniyede dronlarla katlediyorlar.”

İlaç sıkıntısı yaşanıyor
Diyabet hastalarına yönelik çalışmalarını da aktaran Dr. Ali, "Diyabet ilaçlarını zorlu şartlarda Rojava Özerk Yönetimi’nde bulunan firmalardan temin ediyoruz, ancak bu yeterli değil. Hastalar çoğaldıkça ihtiyaçlar da artıyor. Tıbbi malzeme konusunda da eksiklikler yaşıyoruz" dedi.

330 öğrenci tıp okuyor
Dr. Abeer Hassaf da online yaptığı sunumunda “Kadro açığını gidermek için fakülteler oluşturarak tıp eğitimlerine başladık. 6 yıldır devam eden tıp eğitimlerinde şimdiye kadar 330 öğrenciye ulaştık. Sağlık alanındaki zorlukların aşılması için bu fakültelerin desteklenmesi gerekiyor” çağrısını yaptı.

Suyumuz kirletiliyor
Rojava’daki su krizi üzerine yaptığı çalışmaları aktaran Antropolog Şermin Güven ise “Rojava’da sadece iklim krizi yaşanmıyor. Suların kirletilmesiyle ve azalmasıyla oluşan temiz su krizi de var. Hastanelerde de su ve elektrik kesintileri yaşanıyor. Rojava’daki su krizi aynı zamanda politik de. Temiz suya erişim bir insan hakkıdır. Son zamanlarda kolera hastalığının yükselişe geçmesi ile temiz su için daha detaylı çalışmaların yapılması elzemdir” şeklinde konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.