Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • 9. esir değişimi gerçekleşti
  • 3. Charles İngiltere Kralı oldu
  • ABD’de silahlı saldırı: 9 ölü
  • Hindistan'da etnik şiddet tırmanıyor
  • Suriye Arap Birliğine dönüyor 

9. esir değişimi gerçekleşti

Ukrayna ile Rusya arasında yapılan 9. esir takasında 45 Ukraynalı ve 3 Rus asker daha serbest bırakıldı. Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığından yapılan açıklamada, bugün bir esir takasının daha gerçekleştirildiği bildirildi.
Rusya'nın esir aldığı 45 askerin daha salıverildiği belirtilen açıklamada, “Eve geri getirilenlerin 42’si erkek, 3’ü kadın. Bunların hepsi 9 yıl önce oluşturulan Azov Birliği'nin askerleridir.” ifadesi kullanıldı.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da Ukrayna'nın esir aldığı 3 Rus askerin salıverildiği bildirildi. Serbest bırakılan askerlerin tedavi için Rusya Savunma Bakanlığının sağlık kurumlarına götürüleceği kaydedildi. KİEV

3. Charles İngiltere Kralı oldu

İngiltere’nin başkenti Londra'daki tarihi Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlenen dini törenle taç giyen 3. Charles kıral oldu. Son olarak 1953'te taç giyme töreni yapılan İngiltere’de monarşi karşıtları yeni kralı protesto etti. 
Kral Charles, kraliyet ailesi üyeleri ve görevlilere, İngiliz ordusu ile İngiliz Milletler Topluluğuna üye ülkelerin askerlerinden oluşan 1400 kişilik tören alayı 3 kilometrelik güzergahı tören alayı eşliğinde kat etti. Kortejin sona ermesiyle Tarihi Westminster Abbey Kilisesi'ndeki dini tören yapıldı. 3. Charles burada 2.5 kg ağırlığındaki tacı giydi. 
3. Charles, yaklaşık 1,5 saat süren törende Aziz Edward Tacı'nın yerine imparatorluk tacını, Kraliyet kaftanı ve pelerininin yerine ise imparatorluk kaftanını giydi. LONDRA

ABD’de silahlı saldırı: 9 ölü

ABD'nin Teksas eyaletinin Dallas kentinde, silahlı bir kişi bir AVM'de alışveriş yapan dokuz kişiyi vurarak öldürdü, üçü ağır yedi kişi ise yaralandı. Olayın ardından saldırgan da vurularak öldürüldü.
Dallas Polis Şefi Brian Harvey, düzenlediği basın toplantısında, Allen Premium Otlets isimli alışveriş merkezinde, insanlara rastgele ateş eden saldırganın, etkisiz hale getirildiği bilgisini paylaştı. ABD’de silah satın almanın en kolay olduğu eyaletinde yaşanan saldırıda saldırganın kimliği henüz açıklanmadı. Texas Valisi Greg Abbott ise yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyla ilgili 'tarif edilemez bir trajedi' ifadesini kullandı. TEXSAS

Hindistan'da etnik şiddet tırmanıyor

Hindistan'ın Manipur eyaletinde çarşamba günü başlayan etnik şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısı 54'e yükseldi. Manipur nüfusunun yarısında fazlasını oluşturan Meitei topluluğunun, "Planlanmış Kabile (ST)" kategorisine dahil edilmedikleri gerekçesiyle düzenlediği gösteriler, 3 Mayıs'tan bu yana şiddetini artırdı.
3 Mayıs'ta askere "vur emrinin" verildiği Manipur'daki şiddet olaylarında 54 kişi öldü, 13 bin kişi eyaletten tahliye edilerek güvenli bölgelere götürüldü. Olayları kontrol altına almak için yaklaşık 10 bin asker ile milis Manipur'a sevk edildi.
Olayların ardından 7 ilçede 5 günlük sokağa çıkma yasağı getirilmiş ve internete erişimin geçici olarak kapatılmıştı. 7 bin 500 kişi, ordu ve hükümete ait tesislere sığındı. DELHİ

Suriye Arap Birliğine dönüyor 

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahaf, "Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Suriye'nin Arap Birliği'ne dönmesi konusunda anlaşmaya varıldı." dedi.

Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları, 2011 yılında üyeliği askıya alınan Suriye'nin Birliğe dönmesi konusunda anlaşmaya vardı. Irak resmi ajansı INA'da yayımlanan habere göre, Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed es-Sahaf, "Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Suriye'nin Arap Birliği'ne dönmesi konusunda anlaşmaya varıldı." dedi. Mısır'ın başkenti Kahire'de bu sabah başlayan Arap Dışişleri Bakanları Toplantısından ve Mısırlı yetkililerden konuyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı. KAHİRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.