Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

❏

  • Çok sayıda tren seferi iptal edildi
  • Danimarka’da Kuran yakmak yasaklandı
  • Japonya’da on binlerce balık kıyıya vurdu
Deutsche Bahn / Foto:AFP

Çok sayıda tren seferi iptal edildi

Alman Tren Makinistleri Sendikası'nın (GDL) Perşembe akşamı geç saatlerde başlattığı uyarı grevi nedeniyle, tren seferlerinde büyük aksamalar yaşandı.

Bu grev, Deutsche Bahn'da (DB) devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde makinistler sendikası GDL tarafından gerçekleştirilen ikinci uyarı grevi. GDL en son 15 ve 16 Kasım tarihlerinde uyarı grevi çağrısında bulunmuştu.

Mevcut uyarı grevi bu yılın son grevi olacak; GDL 7 Ocak'a kadar Noel ateşkesi yapmayı kabul etti. GDL başkanı Claus Weselsky, önümüzdeki yıl itibariyle grevlerin daha uzun ve yoğun yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Demiryolu ile sendika arasındaki ücret müzakerelerinin merkezinde GDL'nin vardiyalı çalışanlar için çalışma saatlerinin azaltılması talebi yer alıyor. Bu talep, personel eksikliğini gerekçe gösteren DB için uygulanabilir görülmüyor. FRANKFURT

*****

Kuran yırtma / Foto:AFP

Danimarka’da Kuran yakmak yasaklandı

Kuran yakılmasını yasaklayan yasa, Danimarka Parlamentosu’ndan geçti. Yasa gereğince dini öneme sahip metinlerin yakılması, ayaklar altına alınması yasaklandı.

Son zamanlarda İskandinavya'da Kur'an yakma olaylarında bir artış görülmektedir. Bundan böyle Danimarka'da dini metinlerin "uygunsuz kullanımı" iki yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

İskandinav ülkelerinde meydana gelen bir dizi Kuran yakma olayı ardından, Danimarka Parlamentosu bu tür eylemleri yasaklama kararı aldı. Yasaya göre, dini öneme sahip metinlerin "alenen yakılması, kirletilmesi veya ayaklar altına alınması" yasaklandı, bu tür teşebbüste bulunan kişiler iki yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Polisin paylaşlaştığı bilgilere göre 21 Temmuz ve 24 Ekim tarihleri arasında Danimarka'da yaklaşık 483 kitap ya da bayrak yakma olayı kayıtlara geçti.

İskandinav ülkelerinde, Kuran yakılması olayları Müslüman ülkelerde büyük tepkiye yol açmıştı. KOPENHAGEN

*****

Ölü balıklar / Foto:AFP

Japonya’da on binlerce balık kıyıya vurdu

Japonya’nın Hakodate kentinde on binlerce balık kıyıya vurdu. Ölü balıkların yaklaşık bir kilometrelik alana yayıldığı görüldü.

Balıkların Doğu Hokkaido'da deniz suyu sıcaklığının düşmesi sonrası güneye indiği ve deniz yırtıcılarından kaçmaya çalışırken kıyıya vurduğunu tahmin ediliyor.

Yerel Toi Balıkçılık Kooperatifi, geçmişte de karaya çok sayıda balık vurduğunu, ancak bu kadar büyük bir miktarda balığın ölmesinin ilk defa görüldüğünü belirtiyor.

Şehir yönetimi ve eyalet yönetimi olayla ilgili soruşturma başlatırken, balıkların temizlenmesi için de çalışmaların devam ettiğini duyurdu. HAKODATE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.