Dünya gündeminden kısa kısa

Dünya Haberleri —

❏

  • Çin denizden kuşatıldı
  • Kürt petrolü, sömürgeciye can suyu 

Çin denizden kuşatıldı

Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hareketliliği ABD’ye yaradı. Filipinlerin ABD’ye 4 yeni üsse erişim hakkı verdi. ABD askerleri 30 yıl sonra Filipinlere dönebilecek. 

Filipinler Savunma Bakanı Carlito Galvez ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptıkları açıklamalara göre, Washington’ın 2014’te imzalanan Gelişmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında 4 üsse daha erişimine izin verilecek. Anlaşma, çok sayıda Amerikan askerinin otuz yıl sonra ilk kez Filipinler'e dönmesi anlamına gelecek. 

Çin’i Pasifik ve Hint okyanusu boyunca sınırlandıma girişimlerinin, Asya-Pasifik NATO’su olarak adlandırıldığı ittifak oluşumu Filipinlerin bu kararı ile bir hat boyunca tamamlanmış oldu. Washington’ın bu anlaşmayla kuzeyde Güney Kore ve Japonya'dan güneyde Avustralya'ya uzanan ABD ittifakları kavisindeki boşluğu doldurduğu ifade ediliyor.

Eksik parça eklendi halka tamamlandı

Wingfield-Hayes, “Eksik halka, en büyük potansiyel çatışma noktalarından ikisinin, Tayvan ve Güney Çin Denizi'nin ya da Manila'nın ısrarla adlandırdığı şekliyle Batı Filipin Denizi'nin sınırlarında dolaşan Filipinler'di” diyor.

ABD, EDCA kapsamında, mevcut beş tesiste altyapı yatırımlarına 82 milyon dolardan fazla para ayırmıştı.

EDCA, ABD'nin Filipinler’deki askeri üslere ortak eğitim, ekipmanın önceden konumlandırılması ve pistler, yakıt depolama alanları ve askeri lojmanlar gibi tesislerin inşası için erişimine izin veriyor. MANİLA

*****

Kürt petrolü, sömürgeciye can suyu 

Ocak ayında Kerkuk’ten çıkarılan 2,5 milyon varil ham petrol Türk devletine satıldı, Irak devleti bu ticaretten 180 milyon dolar elde etti. 

Irak devletinin 140. Madde kapsamında tartışmalı bölgeler olarak kabul ettiği Başûrê Kurdistan’ın Kerkuk kentinin petrolü Türk devletine akmaya devam ediyor. Irak Petrol Bakanlığı ve Petrol Pazarlama Şirketi'nin (SOMO) verilerine göre, ülke sahalarından yapılan ham petrol ihracatı Aralık 2023'te 101 milyon 245 bin 95 varile ulaşarak 7,69 milyar dolar gelir getirdi. Irak ham petrolü bu ay varil başına 75 doların üzerinde işlem görüyordu.

Bakanlık verilerine göre Başûrê Kurdistan’ın Irak Merkezi Hükümeti tarafından kontrol edilen vilayeti Kerkuk petrol sahalarından Türkiye'ye 2 milyon 475 bin 516 varil ham petrol ihraç edildi ve merkezi hükümet petrol ihracatından 180 milyon dolardan fazla gelir elde etti.

SOMO'dan alınan ön istatistiklere göre; Kerkuk petrolünün Ürdün'e tankerle ihracatı bu ay 250 bin varile ulaştı ve yaklaşık 20 milyon dolar gelir getirdi. Kerkuk’ten geçen yıl da 29 milyon 456 bin varilden fazla ham petrol ihraç edilmiş ve 2.825 milyar dolardan fazla gelir elde edilmişti.

Irak hükümetine bağlı Northern Oil Company’nin Kerkuk’un beş ana petrol üretim sahası; Avana, Bay Hassan, Baba Gurgur, Cambur ve Khabaza sahalarından çıkan petrol Irak’ın yıllık üretininin yüzde 30’unu oluşturuyor. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.