Dünyadan haber turu

Dünya Haberleri —

.

.

  • SOHR: İran’a bağlı güçler Şehba’ya geçti, ABD, Afganistan’daki askerlerini 11 Eylül’de çekiyor, İklim değişikliği raporu: Dünyayı zenginler kirletiyor, Rahip Aho’ya cezaya İsveç’ten büyük tepki, Ganj Nehri’nden korona akıyor

SOHR: İran’a bağlı güçler Şehba’ya geçti

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İran yanlısı güçlere ait askeri konvoyun Şehba bölgesine geçtiğini duyurdu. Gözlemevi’nin Halep’in kuzeyindeki kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre konvoyda ağır silahlar ve askeri malzemeler bulunuyor. Kaynaklara göre İran’a bağlı güçlerin Şehba’ya geçişinin temel amacı, Şiilerin yaşadığı Nubul ve Zehra kasabalarını korumak. SOHR, önceki gün de Rus güçlerinin Halep’in kuzeyindeki Til Rifet ve Keştear üslerine çekildiğini belgelemişti. ANHA/ŞEHBA

ABD, Afganistan’daki askerlerini 11 Eylül’de çekiyor

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’da bulunan ABD askerlerinin 11 Eylül 2021’e kadar ülkeden çıkacağını açıkladı. Bu, ABD tarihinin en uzun süren savaşının da son bulması anlamına gelecek. ABD istihbaratı ise yaptığı açıklamada, güçlerin çekilmesinin bölgede Taliban’ın güçlenmesine neden olacağı uyarısı yaptı. Biden’dan önceki ABD Başkanı Donald Trump da ABD güçlerinin ülkeden 1 Mayıs 2021 tarihine kadar çekileceğini duyurmuştu. Taliban, bu tarihe uyulmadığı takdirde şiddeti artıracağı tehdidinde bulunmuştu.

İklim değişikliği raporu: Dünyayı zenginler kirletiyor

İngiltere merkezli Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu, iklim değişikliğiyle ilgili bir rapor yayımladı. Rapora göre iklim değişikliğiyle mücadele için dünyanın en zenginlerinin yaşam tarzlarını köklü biçimde değiştirmesinden başka yol yok. Raporda, dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin en yoksul yüzde 50’nin iki katı karbon salınımına neden olduğu belirtildi. Raporda “kirletici elit” olarak anılan en zengin yüzde 5’lik kesim ise, 1990-2015 yılları arasındaki karbon emisyonunun yüzde 37’sinden sorumlu. 

Rahip Aho’ya cezaya İsveç’ten büyük tepki

Mardin’in Mor Yakop Manastırı Rahibi Sefer Bileçen’in (Aho) “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılması, İsveç’teki Asuri-Süryani örgütleri tarafından protesto edildi. On binlerce Asuri-Süryani’yi temsil eden Asuri Kadın Federasyonu, Süryani Federasyonu, Mezopotamya Özgürlük Partisi, Turabdin Federasyonu, Süryani Demokratik Birliği ve Asuri Demokratik Örgütü ortak bir açıklama yaparak Rahip Aho'ya hapis cezası verilmesini kınadı. Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah ise Rahip Aho’nun durumunu İsveç Parlamentosu'nun gündemine getirdi.

Ganj Nehri’nden korona akıyor

Hindistan'da Kumb Mela Bayramı nedeniyle yüz binlerce insanın Ganj Nehri'nde yıkanmak için Haridvar kentinde bir araya gelmesi, koronavirüs enfeksiyonu sayılarının daha da yükseleceği yönündeki endişeleri arttırıyor. Ganj Nehri'nde yıkanarak günahlarından arınacaklarına inanan Hinduların çoğu maske de takmıyor. Nisan ayı başına kadar günde ortalama 10 bin civarında seyreden vaka sayıları son günlerde tırmanışa geçti. Resmi verilere göre son 24 saatte 184 bin 372 vakayla yeni bir rekor kırılırken toplam vaka sayısı 13 milyon 900 bin oldu. Son 24 saatte bin 27 kişi hayatını kaybetti, ülkede koronavirüsten ölenlerin toplam sayısı 172 bin 85'e yükseldi. Hindistan, ABD’den sonra pandemiden en çok etkilenen ikinci ülke.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.