Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Danimarka'da kısıtlamalar gevşetildi 
  • Pekin’de ilk Omicron vakası
  • Omicron İran’da can aldı
  • Somali'de bombalı saldırı
  • Teksas’ta rehineler kurtarıldı
  • Büyümeye en büyük katkı BioNtech’ten
  • Taubira da Macron’a rakip
  • Kazakistan'da 225 kişi öldü

Danimarka'da kısıtlamalar gevşetildi 

Son birkaç hafta içinde vaka sayılarındaki muazzam artışa rağmen Danimarka’da kültür sektörü için korona kısıtlamaları gevşetildi. Sinemalar, tiyatrolar, konser salonları, müzeler, hayvanat bahçeleri, eğlence parkları ve diğer tesislerin 16 Ocak Pazar gününden itibaren yeniden açılmasına izin verildi. Ancak ziyaretçilerin giriş için maske takmaları ve aşı olduklarını, iyileştiklerini veya testlerinin negatif çıktığını belgeyle kanıtlamaları gerekiyor. Gece klüpleri ile diskolar ise ay sonuna kadar kapalı kalacak.

KOPENHAG

Pekin’de ilk Omicron vakası

Çin'in başkenti Pekin'de Kış Olimpiyatları'nın başlamasından yaklaşık üç hafta önce ilk kez koronavirüsünün oldukça bulaşıcı Omicron varyantı vakası kayıtlara geçti. Sağlık yetkilileri Pazar günü Çin genelinde 65 yeni enfeksiyon bildirdi. Hala düşük rakamlara rağmen, Omicron'un Çin'in toplu testler, sokağa çıkma yasakları, karantina ve izolasyon içeren katı sıfır Covid-19 stratejisini Kış Olimpiyatları başlamadan kısa bir süre önce test etmesi muhtemel.

PEKİN

Omicron İran’da can aldı

İran Sağlık Bakanlığı ilk kez Omicron varyantı kaynaklı ölümleri açıkladı. Bakanlık Pazar günü yaptığı açıklamada 3 İranlı’nın yeni varyanttan öldüğünü ve ülke genelinde 1100'den fazla kişiye virüs bulaştığını söyledi. Yaklaşık 84 milyon İranlı’nın yüzde 60'ından fazlası 2 kez aşılandı ve tazeleme aşıları da yapılmaya başlandı. Salgının Şubat 2020'de patlak vermesinden bu yana ülkede 132 binden fazla kişi koronadan hayatını yitirdi ve 6,2 milyondan fazla kişi de enfekte oldu. TAHRAN

Somali'de bombalı saldırı

Somali'nin başkenti Mogadişu'da dün sabah düzenlenen bombalı saldırıda hükümet sözcüsü Muhammed İbrahim Moalimuu yaralandı. Evinin yakınındaki saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırılan Moalimuu’nun hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı. Somali Başbakanı Muhammed Hüseyin Roble saldırıyı kınadı. Bombalı saldırının arkasında El Kaide bağlantılı silahlı bir grup olan El-Şebab olduğuna inanılıyor.

MOGADIŞU

 

Teksas’ta rehineler kurtarıldı

ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Colleyville kentinde 15 Ocak Cumartesi günü sabah ayini sırasında silahlı bir kişi sinagoga girerek Musevi din adamı haham dahil içerideki 4 kişiyi rehin aldı. Beth Israel Cemaati üyesi 4 rehineden biri, silahlı saldırgan tarafından rehin alındıktan saatler sonra serbest bırakıldı. Sinagogda 10 saatten fazla rehin tutulan diğer 3 üç kişi ise operasyonla kurtarıldı, silahlı saldırgan da öldürüldü. FBI ile polis, gazetecilerin saldırganı kimin vurduğuna dair sorularını yanıtlamayı reddetti. Saldırganın kimliği belirlendi ancak kamuoyuna açıklanmadı.

COLLEYVILLE

 

Büyümeye en büyük katkı BioNtech’ten

Covid-19 aşısı geliştiren biyoteknoloji şirketi BioNTech, Almanya’nın yıllık büyümesinde önemli rol oynadı. BioNTech, 2021’de yüzde 2,7 büyüyen Alman ekonomisine tek başında yüzde 0,5 oranında katkı verdi. Böylece, ülkenin geçen yılki büyümesinin yaklaşık 5’te 1’lik kısmını BioNTech sağladı. BioNTech, aşı üretiminde ortağı Pfizer ile birlikte şimdiye kadar 150’nin üzerinde ülkeye 2 milyar dozun üzerinde Covid-19 aşısı tedarik etti. BioNTech’in aşı satışlarından 2021’de 17 milyar Euro’luk kazanç sağladı.

BERLİN

 

Taubira da Macron’a rakip

Fransa'da eski Adalet Bakanı Christiane Taubira, Nisan’da yapılacak seçimlerde Macron’a rakip olarak cumhurbaşkanlığına adaylığını koydu. Sosyal adaletsizlik karşısında oluşan öfkeye odaklanacağını belirten Taubira, adaylığını Cumartesi günü Lyon'da resmiyete kavuşturdu. Ancak Taubira'nın birçok ismin öne çıkmak istediği sol kanatta birleştirici bir rol oynaması zor görünüyor. 2002'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 2,32 oranında oy alan Taubira oylarını halen artırmış değil.

LYON

 

Kazakistan'da 225 kişi öldü

Kazakistan’da hükümet karşıtı protestolarda siviller, polis ve askerlerin de aralarında bulunduğu 225 kişinin hayatını kaybettiği, 4 bin 353 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Başsavcılık gözaltına alınan 12 bin kişiden, 446sının tutuklu yargılandığını bildirdi. 10 bölgede OHAL kaldırıldı. 6 Ocak’ta ülkeye konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne bağlı 2 bin asker de ülkeden çekilme sürecini tamamladı. Askerler Rusya, Belarus, Tacikistan, Ermenistan ve Kırgızistan’dan gelmişti.

NUR SULTAN

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.