Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kürt gençleri serbest bırakıldı
  • Hollanda önlemleri gevşetti
  • ABD’de aşı zorunluluğu kalktı

Kürt gençleri serbest bırakıldı

Türkiye’nin kimyasal saldırılara sessiz kalan OPCW’yi protesto ettiği için tutuklanan 4 Kürt genci dün serbest bırakıldı. Gençler 2 ayı aşkındır tutukluydu. Kürt gençleri, 3 Aralık 2021'de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) Türk devleti tarafından kimyasal silah kullanıldığına dair dosya sunmak istenmişti. OPCW binasına giren 55 Kürt genci eylemden yaklaşık iki saat sonra Hollanda polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan gençlerden 4’ü ise 20 Aralık’ta tutuklanmıştı.

DEN HAAG

 

Hollanda önlemleri gevşetti

Artan Omicron varyantı vakaları nedeniyle 15 Ocak'a kadar kapalı kalan Hollanda'da dünden itibaren 6 hafta boyunca Covid önlemleri büyük ölçüde gevşetildi. Restoran, kafe ve barlar 05:00-22:00 saatleri arasında yeniden müşteri kabul etmeye başladı. Kültür-sanat sektörü, eğlence parkları, kumarhaneler de, saat 22:00'ye kadar faaliyetlerine devam edecek. Festivaller gibi etkinliklere henüz izin verilmezken gece kulüpleri de kapalı kalacak. Başbakan Mark Rutte büyük bir risk aldıklarını söyleyerek herkesi kurallara uymaya çağırdı.

AMSTERDAM

 

ABD’de aşı zorunluluğu kalktı

ABD'de Yüksek Mahkeme'nin kararı üzerine büyük işletmeler için getirilen Covid-19 aşısı zorunluluğu kaldırıldı. Yüksek Mahkeme 13 Ocak'ta Başkan Joe Biden’ın aşı veya test kuralını en az 100 çalışanı olan ABD işletmelerine dayatmaya çalışarak yetkisini aştığı sonucuna varmıştı. 329 milyon nüfuslu ABD’de bugüne kadar 868 bin 514 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede 251 milyona yakın kişiye ilk doz, 210 milyondan fazla kişiye ikinci doz, 84 milyondan fazla kişiye ise hatırlatma dozu uygulandı.

WASHINGTON

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.