Düsseldorf’ta festival zamanı

Kültür/Sanat Haberleri —

1. Düsseldorf Kürt Film Festivali

1. Düsseldorf Kürt Film Festivali

  • 30’u aşkın film ve belgeselin gösterime gireceği 1. Düsseldorf Kürt Film Festivali 25 Nisan’da başlıyor. Festivalin açılışı Özkan Küçük’ün yönettiği “Rojbash” filmi ile yapılacak.

Bu yıl ilk kez düzenlenecek Düsseldorf Kürt Film Festivali, 25 ve 28 Nisan tarihlerinde arasında gerçekleşecek. Festivalin odak noktası Êzîdîler.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Art Media tarafından 25 Nisan’da Düsseldorf 1. Kürt Film Festivali düzenlenecek. 28 Nisan’a kadar sürecek festival, “Komina Film a Rojava”, “Alman-Kürt Enstitutü”, Rosa-Luxemburg Vakfı, Dayanışmanın Sesi Derneği, Mosaik e.V., Hochfeld Kültür Merkezi ve BiBaBuZu Kitapevi desteği ile yapılacak. 

Festivalde, 30’u aşkın film ve belgesel gösterilecek. Festivalde gösterilecek 16 eserin yönetmeni kadınlar.

Festivalin açılış töreni, Özkan Küçük’ün yönettiği “Rojbash” filmi ile yapılacak.

Katılımcılar Ufa Palast ve Metropol salonlarında olmak üzere iki farklı bölümünde 4 gün boyunca filmleri izleyebilecek. Festival kapsamında resim sergileri ile "Kürt sinemasında Kürt dili" ve paneli gibi kültürel etkinlikler de gerçekleştirilecek.

 

 

Odak noktası Êzîdîler

Festivali organize eden sinema grubu Art Media yaptığı açıklamada, “Şengal, Kurdistan ve diasporada bulunan tüm Êzîdî toplumu etkinliğimizin odak noktasına alıyoruz. Festivalde Êzîdîlerin inancını ve onlara yönelik katliamları konu edinen film ve projelere öncelik tanınanacak” dedi.

Festivalde, Şengal’de 2014’de yaşanan soykırım ve sonrasındaki direnişi konu edinen Dersim Zerevan’ın Nameyên ji Şengalê (Şengal’den Mektuplar), Derya Deniz’in Heza, Rêber Dosyk’nin Keçên Rojê (Güneşin Kızları), Hanna Polak’ın Melaîketên Şengalê (Şengal’in Melekleri), Şêro Hinde’nin Evîn Di Rûyê Qirkirinê de (Soykırımın Suretinde Aşk) ve Nuray Şahin’in Ez Edaletê Dixwazim (Adalet İstiyorum) filmleri de gösterilecek.

Paneller, sergiler

Festivalde 2014 Fermanından oluşan bir fotoğraf sergisi festivalin odak noktasında olacak.

Yine festival kapsamında Avrupa Parlamento Milletvekilli Özlem Alev Demirel’in Sol parti seçim bürosunda “Diaspora’da Êzîdîler” gündemli panel düzenlenecek. Panele Êzîdîler Derneği temsilcisi yanı sıra Çıra TV çalışanı ve Avukat Heike Geiswald konuşmacı olarak katılacak.

Yine Düsseldorf Bilk semtinde bulunan BiBaBuZu kitapevinde “Kürt Sinema, Dil ve Filmfestivalerin önemi“ gündemli sohbete Özkan Küçük, Mano Khalil, Safinaz Evdike, Ersin Çelik ve Özgür Rayzan gibi film yapımcı ve yönetmenler katılacak. Cumartesi günü ise yine BiBaBuZu’ Kitapevinde yazar Halim Youssef’un Almanca yayınlanan eseri “99 zerstreute Perlen“ tanıtılacak.

Ayrıca Şengal’dan mektuplar isimli belgeselin yönetmeni Berfin Hezil ile de söyleşi düzenlenecek.

Rojbash prömiyerini yapacak

Festivalin açılışı ise Özkan Küçük’ün yönettiği “Rojbash” filmiyle olacak. Yirmi beş yıl önce sahneledikleri oyunu bir kez daha sahnelemek üzere bir araya gelen bir grup Kürt tiyatrocunun hikayesini anlatan film, bu festival ile birlikte Avrupa prömiyerini de gerçekleştirmiş olacak. Filmin oyuncuları da festivale katılacak.

Festivalde bağımsız jüri denetiminde Kurdistan’ın dört parçasından seçilen kısa filmlere teşvik amaçlı 4 farklı ödül verilecek.

Festivalin programı hakkında daha fazla bilgi ve online sinema bileti temini için dileyen festivalin web sitesini ziyaret edebilir: www.dkff.de HABER MERKEZİ

 

* * *

 

Nameyên ji Şengalê

Yönetmenliğini Dersim Zerevan’ın yaptığı film DAİŞ çetelerinin 2014 Şengal’e yönelik saldırılarına karşı farklı ülkelerden gelerek savaşan beş direnişçinin mektuplarını ekrana getiriyor.

 

 

Hêza

Derya Deniz'in yönetmenliğini yaptığı belgesel film "Hêza", Şengal, Reqa ve Rojava'nın diğer kentlerinde çekildi. Film, DAİŞ tarafından kaçırılan ve daha sonra çetelerden kurtulup DAİŞ’e karşı mücadeleye katılmayı başaran Hêza’nın yaşadıklarını anlatıyor.

Keçên Rojê

Yönetmenliğini Rêber Dosky'nin üstlendiği belgesel filmde, DAİŞ çeteleri tarafından köle olarak tutulan ve hayatlarını yeniden kurmaya çalışan bir grup Êzîdî kadın ve kız çocuğu anlatılıyor.

 

 

Şengal'in Melekleri

Hanna Polak, "Şengal'in Melekleri" filminde kız kardeşlerini DAİŞ’ten kurtarmak için her şeyi yapan Êzîdî Hanîfe’nin hikayesini anlatıyor. Êzîdî halkının yeniden hayata dönmesi için adalet ve barış isteyen kadınların mücadelesini konu alan bir film.

The Return: Life After ISIS

Yönetmen Alba Sotorra, belgesel filminde İngiltere ve Amerika'dan Shamîma Begum ve Hoda Muthana gibi gençlerin ülkelerini terk ederek DAİŞ'e katılmalarını konu alıyor.

Evîn di Rûyê Qirkirinê de

Êzîdî Kürtlerin dengbêjliğini konu alan "Evîn Di Rûyê Qirkirinê De" belgeselin yönetmenliğini Şêro Hindê, müziklerini ise Mehmûd Berazî yaptı. Belgesel, Şengal dengbêjliğinin farklı formlarını konu alıyor.

Ez Edaletê Dixwazim

Nuray Şahin'in yönettiği "Ez Edaletê Dixwazim" belgeseliyle Ekhlas Bajoo’nun hikayesini anlatıyor. 2014 yılında DAİŞ çeteleri Êzîdîlere saldırdığı sırda Ekhlas 14 yaşındaydı. Babası gözlerinin önünde öldürüldü. Ekhlas da esir alındı. Üç kez canına kıymaya çalışan Ekhlas, altı ay sonra kaçmayı ve mülteci olarak Almanya'ya ulaşmayı başardı.

Rev

Deniz Deman’ın senaryo ve yönetmenliğini üstlendiği kısa film Rev, esir tutulan Êzîdî bir kadının DAİŞ vahşetinden kaçışını ve özgürlük arayışını konu alıyor.

Path

Süleymaniyeli Azhin Kawa’nın yönetmenliğini yaptığı Path adlı kısa film de DAİŞ’in Şengal’e saldırısı sırasında Haider ve ailesinin 21 üyesi kaçarken, hayatlarının seyrini değiştirecek bir olay gerçekleşiyor. Haider bir yol seçmek zorunda kalıyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.